Search
Close this search box.

Novi film Sonje Prosenc s svetovno premiero na Tribeci

Tretji celovečerni film režiserke Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike je bil izbran med deset filmov glavnega mednarodnega tekmovalnega programa filmskega festivala Tribeca. Na festival, ki bo potekal od 5. do 16. junija v New Yorku na Manhattnu, je bilo letos prijavljenih rekordnih 13.016 filmov z vsega sveta.

Film Odrešitev za začetnike bo premierno prikazan ob prisotnosti filmske ekipe, sledile bodo projekcije v več broadwayskih dvoranah. Selektorji ameriškega festivala so o filmu zapisali, da gre za “izjemno zabavno, pikro satiro, ki je obenem vsebinsko provokativna kot tudi formalno drzna”, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V filmu so v glavnih vlogah zaigrali Katarina Stegnar, Marko Mandič, igralsko odkritje Mila Bezjak in vzhajajoča zvezda francoske kinematografije Aliocha Schneider. Nastopajo še Judita Franković Brdar, Jure Henigman, glavni igralec režiserkinega prejšnjega filma Zgodovina ljubezni Kristoffer Joner, pevka Ana Djurić – Konstrakta in Matija Vastl.

Režiserka Sonja Prosenc je pred svetovno premiero o vzgibih za nastanek filma povedala: “Ko sem bila otrok, nam je na cesti zgorel avto. Iz tega otroškega spomina na avtomobile, ki vozijo mimo, je nastala Odrešitev za začetnike. Sredi kaosa in strahu mimo zgorelega avta zapelje drug avto – bleščeč, nov, z družino, ki se zdi popolna in se ne ustavi, da bi pomagala. Kdo so ti ljudje, ki se odločijo, da ne bodo ustavili? Film se zavrti okoli njih, a ne postavlja pod vprašaj le njihovih dejanj; preiskuje tudi razloge za njihove odločitve. Se bojijo soočenja s svojo lastno ranljivostjo ali gre za naučeno brezbrižnost, simptom širšega družbenega stanja?”

Režiserka je domači in mednarodni filmski javnosti znana predvsem po svojih umetniških dramah Drevo (2014) in Zgodovina ljubezni (2018), ki sta pozornost pritegnili z izrazito in poglobljeno filmsko govorico. Uspešno se je preizkusila tudi v žanru komedije s kratkim filmom Raj (2019), ki je prejel vesno za najboljši kratki film na Festivalu slovenskega filma. V filmu Odrešitev za začetnike, z mednarodnim naslovom Family Therapy, združuje občutek za komedijo z zelo osebno filmsko vizijo.

Pri filmu so sodelovali režiserkini stalni sodelavci, med njimi direktor fotografije Mitja Ličen in norveški oblikovalec zvoka Gisle Tveito. Glasbo sta ustvarila Primož Hladnik in Boris Benko (Silence), posnel pa jo je Simfonični orkester Stavanger na Norveškem. Glavni producent filma je Rok Sečen s produkcijsko hišo Monoo.

Direktorica SFC Nataša Bučar je uvrstitev filma Odrešitev za začetnike v tekmovalni program enega najpomembnejših filmskih festivalov na ameriški celini ocenila za velik uspeh za slovenski film. “S tem uspehom tudi SFC pomembno uresničuje svoj cilj večje mednarodne prepoznavnosti slovenske filmske ustvarjalnosti. Ob skromnih proračunih in majhnemu številu filmov, ki jih v Sloveniji ustvarimo, je tak uspeh za nas še toliko večji,” so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

V Sloveniji sta filma finančno podprla SFC skupaj s Filmskim Studiem Viba Film in RTV Slovenija. Znaten delež za realizacijo je prispevala Italija preko italijanskega ministrstva za kulturo in filmske komisije regije Furlanija – Julijska krajina, kjer je bil velik del filma tudi posnet. Pri razvoju projekta in produkciji filma so sodelovale še Norveška, Hrvaška in Srbija. Razvoj filma je podprla Ustvarjalna Evropa – program Media.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Tretji celovečerni film režiserke Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike je bil izbran med deset filmov glavnega mednarodnega tekmovalnega programa filmskega festivala Tribeca. Na festival, ki bo potekal od 5. do 16. junija v New Yorku na Manhattnu, je bilo letos prijavljenih rekordnih 13.016 filmov z vsega sveta.