Na Prevaljah odprli razstavo slikarja Karla Vejnika iz Železne Kaple (FOTO)

V galeriji Družbenega doma na Prevaljah so danes otvorili retrospektivno razstavo Karla Vejnika, slikarja, ki prihaja iz Avstrijske Koroške.

V Grošljevi galeriji v Družbenem domu na Prevaljah so danes odprli retrospektivno razstavo avstrijskega slikarja Karla Vejnika. Prisotne je pozdravil podžupan Prevalj Boštjan Gorenšek, program je povezoval Lac Küzma, za popestritev dogajanja je s harmoniko poskrbel Alen Rožej, za prevod slikarjevih besed pa Denis Dretnik.

Avtor razstave, Karl Vejnik, se je med drugim zahvalil KD Karinta za povabilo, da lahko razstavlja na Prevaljah. Povedal je nekaj besed o njegovem delu in sami razstavi ter nas popeljal skozi njegova dela.

Karl Vejnik, slikar iz Železne Kaple

Karl Vejnik živi in ustvarja na Obirju v občini Železna Kapla na avstrijskem koroškem. Njegova pot se je začela že v zgodnji mladosti, ko je začel ustvati prve slike. Zanimanje za umetnost je kasneje krepil s spoznavanjem velikih slikarskih mojstrov in z samoizobraževanjem.

Njegova prva likovna tehnika je bila svinčnik, oziroma risba, sedaj se najbolje počuti in likovno izraža s tehniko olje na platno. Njegovo umetniško težišče je naturalistično slikanje, ki deloma meji na totalne abstrakcije. Uporablja oljnate, vodne in akrilne barve ter svinčnik in oglje. Tako nastanejo pokrajine, živalski motivi, portreti in akti. Poleg slikanja se ukvarja tudi z upodabljanjem skulpture iz različnih materialov.

Prvič je razstavljal leta 1993 v Raiffeisen banki v Železni Kapli, kasneje pa so sledile še številne druge razstave na Koroškem in celotni Avstriji, tudi v tujini. Je prejemnik mnogih strokovnih nagrad in priznanj ter zahvale za dolgoletno sodelovanje na področju umetniškega izobraževanja mladih. Že leta sodeluje na mednarodnih slikarskih in kiparskih razstavah in kolonijah tudi v Sloveniji, med drugim v Preddvoru in Šenčurju, zadnja leta pa tudi na vsakoletnem mednarodnem likovnem taboru ART KARINTA na Prevaljah.