Search
Close this search box.

Na Lešah predstavili film ob 200-letnici odkritja premoga

Preteklo nedeljo se je na Lešah odvila prireditev, na kateri so v okviru Sušnikovih dnevov premierno predvajali kratek dokumentarni film o nekdanjem leškem premogovniku. Film z naslovom “Po stopinjah leških rudarjev” so pripravili v počastitev 200-letnici odkritja premoga na Lešah, tega je odkril dunajski magistratni uradnik Blaž Mayer daljnega leta 1818.

Prireditev, na kateri so obiskovalci do zadnjega kotička napolnili dvorano podružnične osnovne šole na Lešah, se je pričela z rudarsko himno v izvedbi MePZ KD Leše. Z recitacijami pesmi domačinke Berte Pavlinec so pevski program dopolnjevali učenci podružnične šole in tako na lep način obiskovalcem približali delčke iz težkega življenja nekdanjih rudarjev.

Med uvodom je obiskovalce pozdravila idejna vodja prireditve in tudi samega filma Hedvika Gorenšek, ki se že desetletja posveča ohranjanju rudarske tradicije in zgodovine te majhne koroške vasice. Povzela in predstavila je aktivnosti, katere se in se še bodo dogajale na tematiko rudnika, se za pomoč zahvalila Občini Prevalje in županu Maticu Tasiču, svoj govor pa zaključila z lepo Sušnikovo mislijo: “Eno pa ne ugasne nikoli če je zatlelo, zvestoba in ljubezen domačemu kraju.

V nadaljevanju sta spregovorila še predsednik KD Mohorjan Boštjan Gorenšek ter snemalec in režiser filma Klemen Gorenšek, ta je povedal, da je bilo v sam izdelek vloženega ogromno truda, z delom pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje, še večjo prireditev nameravajo pripraviti čez dve leti, ko bomo obhajali 200-letnico uradnega odprtja leškega premogovnika.

Sledil je ogled filma, v katerem so nekateri najstarejši krajani, potomci rudarjev, pripovedovali o življenju in delu na Lešah v času rudnika, ob pripovedih je bilo mogoče videti tudi nekaj slikovnega materiala v obliki starih razglednic.

Po koncu prireditve je sledila manjša pogostitev, obiskovalci pa so si lahko ogledali še razstavo starih razglednic in knjižnega gradiva o Lešah in samem rudniku.

Dogodki