Search
Close this search box.

Na Koroškem se začenja 18. Festival slovenskega jazza

Koroška bo do konca tedna v znamenju jazza. S drevišnjim koncertom kitarista Marka Zaletelja in njegove učenke, kitaristke in pevke Zale Črešnik, na Poljani se začenja 18. Festival slovenskega jazza, ki bo večinoma na prizoriščih na Ravnah na Koroškem ponudil skupno devet koncertov in spremljajoče dogajanje.

Organizator festivala, program Jazz Ravne, obljublja, da bo glasbeni izbor festivala zadovoljil zaprisežene ljubitelje jazza, pa tudi občasne obiskovalce tovrstnih koncertov, saj so v programu zajete zelo različne zasedbe, tako glede števila glasbenikov v skupni, kot tudi glasbe, ki jo preigravajo. Kot je za STA povedal Franc Kokal iz Jazza Ravne, so želeli program pripraviti v luči stoletnice jazza na Slovenskem in vanjo zajeti čim širšo glasbeno ponudbo.

Festival se bo tako v sredo dopoldne nadaljeval s kar tremi koncerti za otroke vrtcev in osnovnih šol v Kulturnem centru na Ravnah, ki jih bosta izvedla multiinstrumentalist Boštjan Gombač in pianist Sašo Vollmaier. Gombač bo nato na Ravnah, v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika, nastopil tudi v sredo zvečer ob razstavi fotografij in del z jazzom povezanih umetnikov, fotografa Jožeta Požrla ter grafika in slikarja Stojana Brezočnika.

Delček bogate slovenske zgodovine jazza bo v četrtek zvečer na odru ravenskega kulturnega centra predstavil Big Band RTV Slovenija s pevko Ano Bezjak in dirigentom Lojzetom Krajnčanom.

V petek bo v ravenskem KMKC Kompleks nastopil duet freekind., ki ga sestavljata hrvaška pianistka in vokalistka Sara Ester Gredelj in slovenska bobnarka Nina Korošak Serčič. Za njima bo na istem odru v petek nastopila še zasedba na čelu s saksofonistom Juretom Puklom, ki bo skupaj s pevko Veroniko Kumar predstavila album Broken Circles.

Za zaključek festivala bodo v soboto na odru KMKC Kompleksa še trije koncerti. Nastopile bodo zasedbe CUT Trio, Ecliptic in P’Jays, v katerih igrajo uveljavljeni glasbeniki.

Festival organizira program Jazz Ravne, ki poleg predstavitve slovenskih in tujih izvajalcev poudarek daje tudi promociji lokalne jazz ponudbe z vse močnejšo lastno produkcijo in izobraževanjem otrok in mladine.

Na letošnjem festivalu se Jazz Ravne pridružuje pobudi Europe Jazz Network (EJN) za organizacijo prireditev s čim manj odpadki. Jazz Ravne se je sicer mreži EJN, v kateri je več kot 170 organizacij iz več kot 30 držav, pridružil maja letos. Slovenijo v EJM trenutno zastopajo trije, poleg Jazza Ravne še Cankarjev dom in Jazz Cerkno.

18. Festival slovenskega jazza, v okviru katerega je bilo na Koroškem septembra že nekaj dogodkov, spremlja tudi spletna likovna razstava z naslovom Jazz v sliki – glasba kot motiv. Avtorji razstavljenih del so učenci Osnovne šole koroški jeklarji in podružnice v Kotljah, ki so navdih za dela dobili skozi glasbo z zgoščenk Marko skače in Stick Control.

Mesec dni po festivalu se začne tudi 15. abonma Jazz Ravne, ki do aprila 2023 prinaša osem koncertov domačih in tujih zvezd jazza.

Dogodki

Koroška bo do konca tedna v znamenju jazza. S drevišnjim koncertom kitarista Marka Zaletelja in njegove učenke, kitaristke in pevke Zale Črešnik, na Poljani se začenja 18. Festival slovenskega jazza, ki bo večinoma na prizoriščih na Ravnah na Koroškem ponudil skupno devet koncertov in spremljajoče dogajanje.