Search
Close this search box.

Na Koroškem kino pod zvezdami, ogled glasbene drame in avtokino

Informacijska točka Europe Direct Koroška in razvojno podjetje A. L. P. Peca, d. o. o., v sodelovanju s partnerji tudi letos organizirata Filmski teden Evrope na Koroškem.

Namen dogodka je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Letos bo dogodek, ki drugače poteka maja, ljubitelje evropske kinematografije in vrhunskih evropskih filmov razveselil ob koncu poletja.

Letni kino pod zvezdami v grajskem parku:

Prva filmska projekcija, ki se bo v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem in Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne odvila kot popestritev mestnega dogajanja v okviru Ravenskih dni, bo letni kino pod zvezdami v grajskem parku.

V petek, 21. avgusta, bo na ploščadi ob Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika ob 21. uri gledalce v svet komedije in drame ponesel ganljivi film “Posebni“, navdihujoča zgodba dveh moških, ki poučujeta otroke in mladostnike z avtizmom. Film, ki se občutljive teme loteva s toplino in humorjem, je na festivalu San Sebastián leta 2019 dobil nagrado za najboljši film. V primeru dežja se bo film odvrtel v Kulturnem domu Ravne.

Ogled nemške glasbene drame:

Zadnjo avgustovsko nedeljo organizatorji v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šentanel in Občino Prevalje vabijo na ogled nemške glasbene drame “Lara“, ki presunljivo prikaže zlomljen odnos matere in sina. Večkrat nagrajeni scenarij je napisal Blaž Kutin, ki je zanj leta 2006 v Cannesu prejel nagrado programa MEDIA Evropske unije. Na lanski premieri na filmskem festivalu v Karlovih Varih je glavna igralka, CorinnaHarfouch, prejela nagrado za najboljšo igralko, film pa je prejel tudi posebno nagrado žirije in nagrado ekumenske žirije. Projekcija se bo odvrtela v kulturnem središču vasi Šentanel, dvorani gostišča Marin, 30. avgusta ob 19. uri.

Avtokino:

Zadnja filmska poslastica bo strastna ljubezenska zgodba iz težkih časov hladne vojne, za katero bo kot nalašč slikovito prizorišče na Poljani, v zgodovinskem spominu zaznamovano z vojnimi dogodki. Ravnina ob kozolcu na Poljani, ki stoji nasproti bara Kocka, bo v sodelovanju z Občino Prevalje in Turističnim društvom Poljana prvič v Mežiški dolini gostila avtokino. Film »Hladna vojna« je prejel nagrado za najboljšo režijo v Cannesu in nagrado Evropske filmske akademije za najboljši film, režijo, igralko, scenarij in montažo. Avtokino bo obogatil dogajanje Jesenskih srečanj na Prevaljah v petek, 11. septembra, ob 20. uri. V primeru zelo slabega vremena bo predstava prestavljena v Družbeni dom na Prevaljah.

Organizatorji sporočajo, da je vstop prost do zapolnitve mest. Za prvo in drugo filmsko projekcijo bo na voljo 50 mest, organizator Europe Direct Koroška zbira spletne prijave na e-naslov alenka.miler@alppeca.si.

Organizatorji še opozarjajo, da se dogodka udeležite le, če ste zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal in če v zadnjih 14 dneh niste bili v kontaktu z osebo s simptomi novega koronavirusa. Pri tem dosledno upoštevajte navodila NIJZ in organizatorja ter upoštevajte medosebno razdaljo, ki je najmanj 1,5 metra.

Filmski teden Evrope je vseslovenska akcija mreže Europe Direct, ki je letošnje poletje obogatila z brezplačnimi projekcijami evropskih filmov po celi Sloveniji. Podatki o minulih in še načrtovanih prireditvah vseh točk so na enem mestu zbrani na www.europedirect.si.

Vsi predvajani filmi so prejemniki sredstev Evropske unije za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije, nekateri so tudi finalisti za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami. 

Preberite še: Preživite večer v družbi Primoža Suhodolčana in ob ogledu filma Košarkar naj bo 2, Na Ravnah je čas za kulturo, čas za druženje ob dobri kavi in glasbi.

Besedilo: Europedirect