Search
Close this search box.

Mežiško kresno noč so popestrili člani Pihalnega orkestra Rudnika Mežica in MPZ Mežiški knapi (FOTO in VIDEO)

Kresno noč, star ljudski praznik, v Mežici že tradicionalno obeležujejo s promenadnim koncertom Pihalnega orkestra Rudnika Mežica in Moškega pevskega zbora Mežiški knapi.

V soboto, 22. junija 2019, je pred Narodnim domom v Mežici potekal knapovški kresni večer, ki so se ga poleg številnih obiskovalcev udeležili tudi župan in podžupan Občine Mežica, Dušan Krebel in Avgust Gerdej ter nekateri mežiški svetniki.

Čeprav je čez dan slabo kazalo z vremenom, se je do večera neurje le umirilo, dež je ponehal, ujeli smo lahko tudi kakšen žarek sonca, tako da so lahko mežiško kresno noč izpeljali na prostem, ob soju bakel, kot je bilo načrtovano od začetka.

VIDEO: Pihalni orkester Rudnika Mežica in Moški pevski zbor Mežiški knapi

[aiovg_video id=80207]

Kresna noč označuje začetek poletja. Dan je takrat najdaljši, noč pa najkrajša. Od poletnega solsticija dalje sonce pojema, zato so naši predniki verjeli, da ogenj, ki se zakuri na kresno noč, pomaga soncu ohraniti njegovo moč. Kresove so netili na vrhovih hribov, čim bliže nebu, nato so okoli ognja peli in plesali. Kres pa so v preteklosti, že v času pred prvo svetovno vojno, praznovali tudi mežiški rudarji.

Na prireditvi, ki jo je povezovala Jana Horvat Tomaž, smo se lahko sprostili ob zvokih glasbe Pihalnega orkestra Rudnika Mežica in Moškega pevskega zbora Mežiški knapi.

Moški pevski zbor Mežiški knapi, ki uspešno deluje že leta 1969, so ustanovili ljudje, ki jim je bila pri srcu lepa slovenska ljudska in umetna pesem, predvsem pa za nas Korošce najlepša koroška pesem. Ker je bila ob ustanovitvi zbora večina pevcev rudarjev, je dobil zbor ime »Mežiški knapi«. Zbor sicer deluje pod vodstvom Mojce Kamnik, na sobotni prireditvi pa je zaradi odsotnosti na njeno mesto stopil Marko Kavtičnik. Mežiškim pevcem lahko prisluhnemo tako na prireditvah v Mežiški dolini kot drugod, prirejajo pa tudi samostojne koncerte in tako bo tudi letos, ko bodo s samostojnim koncertom obeležili že 50 let delovanja.

Pester in zanimiv glasbeni izbor so poleg “Mežiških knapov” pripravili tudi člani Pihalnega orkestra Rudnika Mežica, ki deluje neprekinjeno že od leta 1901 in je dodobra uveljavljen v kulturno-družabnem življenju Mežice in Črne na Koroškem. Godbeniki so nam tudi tokrat polepšali večer pod taktirko in umetniškim vodstvom Dušena Štrikerja, ob koncu prireditve pa so zapeli in zaigrali še skupaj s knapi.

Z nami na Kresni noči v Občina Mežica so tudi godbeniki Pihalni orkester Rudnika Mežica.

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 22. junij 2019

Da pa godbeniki, pevci in organizatorji niso bili lačni in žejni, pa so poskrbeli člani in članice Turističnega društva Mežica, ki so jim po končani prireditvi pripravili zakusko.

V Občina Mežica se spet dogaja.

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 22. junij 2019

Dogodki

Kresno noč, star ljudski praznik, v Mežici že tradicionalno obeležujejo s promenadnim koncertom Pihalnega orkestra Rudnika Mežica in Moškega pevskega zbora Mežiški knapi.