Search
Close this search box.

Med Dunajem in Slovenj Gradcem ob jubilejnem letu Huga Wolfa (FOTO)

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič se je včeraj v sklopu Sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020 mudil na Dunaju. Pred jutrišnjo obletnico smrti Huga Wolfa pa je na osrednjem pokopališču na Dunaju v spremstvu župana MOSG Tilna Kluglerja in Marka Košana ter častne čete slovenske vojske položil venec na skladateljev grob.

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič se je včeraj v sklopu Sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020 v Mozarthausu na Dunaju udeležil Slavnostnega koncerta v počastitev nedavnega slovenskega kulturnega praznika.

Minister Poznič je na dogodku dejal, “da nas na začetku 21. stoletja vsekakor veliko več stvari, ne samo na kulturnem področju, v resnici združuje kot pa deli. V teh norih časih so ravno polja, kot je kultura, tista, ki jih je potrebno negovati in seveda razvijati”.

Danes pa se je minister Poznič v Avstriji srečal z Ulrike Lunacek, državno sekretarko za umetnost in kulturo z Ministrstva za umetnost, kulturo, javno upravo in šport. Na bilateralnem srečanju sta sogovornika pozdravila dobre odnose med državama ter se zavzela za še večjo izmenjavo s področja kulture in umetnosti. Državna sekretarka je izrazila zanimanje za posodobljen Zakon o medijih, ki smo ga pripravili na Ministrstvu za kulturo, ter za slovensko ureditev statusa samozaposlenih v kulturi.

S slovensko delegacijo, županom Slovenj Gradca Tilnom Kluglerjem in predsednikom Društva Huga Wolfa Slovenj Gradec Markom Košanom, ter avstrijsko delegacijo z Ministrstva za umetnost, kulturo, javno upravo in šport, je minister Poznič v jubilejnem letu Huga Wolfa pred jutrišnjo obletnico skladateljeve smrti na osrednjem pokopališču na Dunaju v spremstvu častne čete slovenske vojske nato položil venec na skladateljev grob. Prav tako se je srečal z veleposlanico Republike Slovenije na Dunaju, njeno ekscelenco gospo mag. Ksenijo Škrilec.

NA SKLADATELJEV GROB SO POLOŽILI VENEC:

Minister za kulturo jutri v Slovenj Gradcu

Jutri, ob 18. uri, pa bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec slavnostna akademija ob 160-letnici rojstva Huga Wolfa, ki je uvod v praznovanje Wolfovega leta, s katerim bodo v Slovenj Gradcu počastili 160. obletnico skladateljevega rojstva.

Slavnostni govornik, prof. dr. Matjaž Barbo, bo opredelil in pojasnil pomen ter vlogo skladatelja Huga Wolfa v slovenskem in evropskem prostoru. Zbrane bodo nagovoril tudi predsednik RS Borut Pahor, minister za kulturo mag. Zoran Poznič in župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Koncertni program bosta ob spremljavi odlične pianistke Maje Kastratovik izvedla Mešani komorni zbor Carinthia Cantat in Komorni zbor Hugo Wolf Maribor.

Pred prireditvijo bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, v spremstvu ministra za kulturo RS mag. Zorana Pozniča, pri Wolfovem spomeniku na pročelju Wolfove rojstne hiše v Slovenj Gradcu in v počastitev Wolfovega leta, v spremstvu častne straže položil tudi venec. Venec v spomin na Huga Wolfa pa bo k spomeniku položil tudi župan Slovenj Gradca, Tilen Klugler.

Preberite: V soboto v Slovenj Gradcu s slavnostno akademijo poklon Wolfu.

VIR: Ministrstvo za kulturo

Dogodki