Search
Close this search box.

Letošnja Bernekerjeva nagrada v roke pianistki Maji Kastratovik

Znani so dobitniki Bernekerjevih odličij za leto 2020.

Komisija za podelitev Bernekerjevih priznanj podeli v posameznem letu eno Bernekerjevo nagrado in največ tri Bernekerjeve plakete. Nagrado so poimenovali po slavnem slovenjgraškem kiparju Francu Bernekerju, ki je deloval na področju ateljejskega kiparstva in male plastike, nagrobnega kiparstva in javnih spomenikov. Že za časa življenja je užival ugled, vendar je zaradi majhnega števila naročil na Slovenskem težko uveljavljal svoje zamisli.

Franc Berneker velja za ustvarjalca, ki je prelomil z akademsko kiparsko tradicijo in uveljavil modernistični izraz. Njegov študij je na Dunaju potekal v okvirih tradicije in dobrega obrtnega znanja, med bivanjem na Dunaju pa je osvajal tudi prvine secesije, simbolizma in socialno pogojenega realizma.

Njegovo najbolj znano in cenjeno delo je Trubarjev spomenik (1910; v parku nasproti Moderne galerije), ki velja za prvo slovensko modernistično javno plastiko. Zaradi poudarjene simbolike ima posebno mesto tudi vodnjak sv. Janeza Nepomuka (1911–13) v Kranju.

Letos je komisija za podelitev Bernekerjevih priznanj pri Občinskem svetu Mestne občine Slovenj Gradec sprejela sklep, da Bernekerjeve plakete v letu 2020 prejmejo: moški pevski zbor Adoramus, Iva Potočnik in Kulturno društvo RAUM AU.

Moški pevski zbor Adoramus od leta 2011 dalje deluje pod umetniškim vodstvom gospe Janje Kresnik. Prepevajo pesmi vseh zvrsti, od slovenskih narodnih in umetnih pesmi, pesmi tujih skladateljev, posegajo pa tudi po skladbah iz zakladnice svetovne sakralne glasbe.

Slovenjgradčanka Iva Potočnik je profesorica slovenskega jezika in slovstvena folkloristka, ki je vrsto let učence osnovne šole na Prevaljah navduševala za zbiranje folklornih besedil. Med drugim pa je pri slovenjgraški založbi Cerdonis izdala tudi knjigo Ljudje in ulice mojega odraščanja, v kateri je prikazala zgodovino družin v Slovenj Gradcu.

Kulturno društvo RAUM AU, ki ga vodi Rado Carlo Poggi je bilo ustanovljeno leta 2009, odlikuje pa ga predvsem mednarodno delovanje na področju kulture.

Bernekerjevo nagrado v letu 2020 pa prejme pianistka, mag. Maja Kastratovik , ki od septembra 2001 živi v Slovenj Gradcu in poučuje na slovenjgraški in konjiški glasbeni šoli. Leta 2011 je za posebne dosežke na področju kulture prejela Bernekerjevo plaketo.

Lansko leto je Bernekerjevo nagrado dobilo Kulturno društvo Odsevanja, Bernekerjeve plakete pa fotografinja Katja Goljat, direktorica knjižnice Ksaverja Meška in dolgoletna predsednica Kulturnega društva Slovenj Gradec Draga Ropič in Mednarodni filmski festival kratkih filmov S.H.O.T.S. Več TUKAJ.

Bernekerjevo nagrado in plakete bodo v Slovenj Gradcu podelili na slavnostni prireditvi na začetku meseca februarja.