Search
Close this search box.

Kotlje: Slavnostna akademija postregla s pestrim kulturnim programom (FOTO)

V teh dneh potekajo Kuharjevi dnevi, s katerimi se v Kotljah in okolici spominjajo bratov Kuhar. Največ dogajanja je bilo danes, ko je v Kotljah potekala tudi slavnostna akademija.

Bratje Kuhar – Alojz, Ivan, Avgust in Lovro – so pustili pomemben pečat v lokalnem in tudi širšem prostoru. Najbolj poznan izmed Kuharjevih bratov je pisatelj in politik Lovro Kuhar – Prežihov Voranc, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med predstavnike socialnega realizma. Sicer pa je od Prežihovih fantov prvi šel v svet Alojz Kuhar, ki je postal duhovnik. Bil je tudi politično aktiven med drugo svetovno vojno, nato pa se je posvetil duhovništvu v Londonu in New Yorku.

V tujini se je za tehnične poklice izobraževal tudi Avgust Kuhar, najmlajši med brati, ki se je leta 1951 vrnil na Koroško. Med drugim je sodeloval pri ustanavljanju tehniškega muzeja na Ravnah, pisal strokovno literaturo in bil urednik Koroškega fužinarja. Doma pri starših je ostal Ivan Kuhar, ki je skrbel za domačijo, bil pa je tudi politično aktiven.

Spomin na brate Kuhar v Kotljah in okolici ohranjajo z različnimi prireditvami, osrednje dogajanje v jesenskem času so Kuharjevi dnevi, ki jih organizirajo Kulturno društvo Kotlje v sodelovanju z ravensko območno izpostavo javnega sklada za kulturne dejavnosti, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Prežihova ustanova, Krajevna skupnost Kotlje in druga društva. Tako so tudi letos organizirali tradicionalni pohod po Vorančevi poti, ki je potekal danes dopoldne, v popoldanskih urah pa je sledila še slavnostna akademija.

V pozdravnem nagovoru je številna množica obiskovalcev prisluhnila podžupanu Občine Ravne na Koroškem Aljažu Verhovniku. V kulturnem programu, ki ga je povezoval Jurij Berložnik, so se predstavili ŽePZ Solzice Kotlje, Folklorna skupina Luka Kramolc Šentanel, učenci Osnovne šole Koroški jeklarji Ravne Podružnica Kotlje, Danica Hudrap, pranečakinja Prežihovega Voranca, Anzanova vnukinja, Etno skupina Zimski kosci.

Potekala pa je tudi predstavitev angleškega prevoda Doberdoba, ki sta jo pripravila Mirko Osojnik in prevajalec Dejan Hrovat.

Organizatorji dogajanja pa vas vabijo, da se jim pridružite tudi jutri, ko bo ob 10.00 pri spomeniku pred cerkvijo sv. Marjete v Kotljah, potekala proslava ob krajevnem prazniku.

FOTOGALERIJA – SLAVNOSTNA AKADEMIJA

Vir: STA, Občina Ravne na Koroškem

Dogodki

V teh dneh potekajo Kuharjevi dnevi, s katerimi se v Kotljah in okolici spominjajo bratov Kuhar. Največ dogajanja je bilo danes, ko je v Kotljah potekala tudi slavnostna akademija.