Koroški APZ Mohorjan absolutni zmagovalec v Splitu

Koroški akademski pevski zbor Mohorjan iz Prevalj se je udeležil 18. mednarodnega zborovskega tekmovanja Dnevi duhovne glasbe Cro Patria v Splitu ter z najvišjim seštevkom točk v kategorijah obveznih in novih skladb osvojil Grand Prix tekmovanja.

7aa3cdbe521e8339c01d4c47e738f898

Mladi Korošci so se občinstvu predstavili z obvezno skladbo španskega skladatelja Javierja Busta, Ubi caritas, ter deli sodobnega latvijskega skladatelja Pēterisa Vasksa, Māte saule ter priredbo slovenske ljudske Knez Marko, skladateljice Katarine Pustinek Rakar.

V kategoriji novih skladb si je zbor izbral delo ameriške skladateljice Rachel DeVore Forgaty,  Leave My Heart Its Songs, ki je na mednarodnem natečaju novitet, ki je potekal v sklopu tekmovanja, prejela bronasto odličje. Zbor je v kategoriji obveznih skladb prejel zlato, v kategoriji novitet pa srebrno plaketo. Pevci so prejeli tudi posebno nagrado za najboljši tuj zbor tekmovanja.

APZ Mohorjan

FOTO: Lasten arhiv, Cropatria.com

Koroški APZ Mohorjan letos obeležuje petnajsto obletnico delovanja, od leta 2005 dalje zbor vodi dirigentka Helena Buhvald Gorenšek. Zbor je preteklih treh letih dosegel kar nekaj vidnejših rezultatov tako doma (Naša pesem) kot tudi v tujini (Bratislava, Rimni, Split). Pevci so doslej poslušalcem uspešno predstavili skladbe od renesanse do 21. stoletja ter tudi priredbe ljudskih pesmi, izvedeli pa so tudi kar nekaj novitet, napisanih posebej za njih (Lojze Lebič: Kako kratek je ta čas, Hilarij Lavrenčič: Sem šev, sem šev čez gmajnico, Mojca Prus: Medved in lisica…). 

Zbor se bo ponovno predstavil publiki že to nedeljo, 7.12.2014, ko bodo skupaj z Društvom baletnih umetnikov Slovenije na glasbo Lojzeta Lebiča krstno izvedli predstavo Prevaljska legenda dr. Franca Sušnika, 26.12.2014 pa skupaj s Koroškim otroškim pevskim zborom Mohorjan in zamejskim zborom Mlada Danica iz Roža na tradicionalnem božičnem koncertu v Družbenem domu na Prevaljah.

Tekst: Žiga Berložnik, KD Mohorjan, VIR: cropatria.com

 

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.