Koroška galerija likovnih umetnosti prejemnica prestižne nagrade

Društvo ICOM Slovenija - Mednarodni muzejski svet bo podelilo stanovsko nagrado, s katero spodbuja in promovira mednarodno mreženje slovenskih muzejev. Prejele jo bodo Maja Antončič iz Centra sodobnih umetnosti Celje in Andreja Hribernik iz Koroške galerije likovnih umetnosti ter Živa Rogelj, Nataša Braunsberger in Kaja Cajhen iz Narodne galerije.

Maja Antončič in Andreja Hribernik sta letošnji prejemnici nagrade ICOM Slovenija za delo na mednarodnem področju za mednarodno skupinsko razstavo Onkraj meja / Beyond Borders. Živa Rogelj, Nataša Braunsberger in Kaja Cajhen bodo nagrajene za projekt Narodna galerija, demenci prijazna točka, in sicer za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme. Nagrade bodo podelili danes ob 11.30 v Slovenskem etnografskem muzeju, so sporočili iz društva.

Razstava Onkraj meja / Beyond Borders je bila postavljena lani v Centru sodobnih umetnosti v Celju in zatem v prvi tretjini letošnjega leta še v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Na razstavi sta kustosinji Maja Antončič in Andreja Hribernik tematiko meje osvetlili skozi daljše časovno obdobje in kulturno različne kontekste v različnih geopolitičnih krajinah. Na njej je 30 avtorjev in umetniških kolektivov preko svojih del predstavljalo različne razmisleke na temo meje.

Projekt v resnici predstavlja dvojno razstavo, če ne kar dve, saj se je nabor umetniških pozicij umetnikov in umetniških del v okviru zaokroženega vsebinskega konteksta razstav v Slovenj Gradcu precej povečal. Razstava v Celju se je teme meje dotikala na način, da je v ospredje postavila osebne zgodbe in izkušnje posameznikov, razstava v Slovenj Gradcu pa se je posvetila globalnim problematikam meje na konkretnih primerih iz preteklosti in sedanjosti, piše v utemeljitvi.

Narodna galerija od leta 2021 organizira številne dejavnosti za prilagajanje muzejskih vsebin in programov osebam z demenco. Avtorji in izvajalci teh vsebin opravljajo pionirsko delo, s katerim je galerija kot prva muzejska ustanova v Sloveniji pridobila naziv demenci prijazna točka. Podelilo jim ga je Združenje Spominčica – Alzheimer Slovenija. Njihovo delo je cenjeno tudi v mednarodnem merilu, kot primer dobre prakse se predstavljajo na mednarodnih konferencah in izobraževanjih ter sodelujejo v projektu Erasmus+ Art vs dementia.

Kot navaja utemeljitev, si je Narodna galerija že pri vzpostavljanju projekta zastavila cilj, da bo delovala kot povezovalna ustanova, ki bo delila izkušnje in spoznanja s tega področja z drugimi muzejskimi delavci, s tem pa spodbujala vključevanje oseb z demenco v muzejske programe in tudi v programe drugih kulturnih institucij. Sodelavke galerije bodo nagrado prejele v kategoriji promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme za leto 2022 za izbrano temo Moč muzejev.

Društvo ICOM Slovenija – Mednarodni muzejski svet vsako leto podeljuje stanovski nagradi z namenom vzpodbujanja, popularizacije in promoviranja mednarodnega mreženja slovenske muzejske misli in dela.