Search
Close this search box.

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec vabi na filmski večer

Dokumentarni film LGTB_SLO_1984 režiserja Borisa Petkoviča, bo v okviru festivala LGTB filma predvajan v petek, 16. decembra 2022, ob 18. uri v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec.

Petek zvečer; ura ni prezgodaj, a tema zunaj kliče k spanju. Upremo se, da bi se našle nekje med vrsticami. Gledal se bo film.”

Celovečerec, ki je bil septembra premierno predvajan v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu, usmerja pogled v festival Magnus leta 1984 v ŠKUC-u v Ljubljani, ki je bil prelomni dogodek slovenskega LGBT-gibanja in je zapisal slovensko LGBT-gibanje v zgodovino kot eno najnaprednejših gibanj tistega časa. V filmu med drugim lahko spremljamo Daria Serevala (Borghesia), Natašo Sukič, Suzano Tratnik, Braneta Mozetiča, Mitja Blažiča, Tatjano Greif, Romana Kuharja, Miho Lobnika in številne druge.

Med celotnim kreativnim procesom je bilo zame izjemno pomembno, da se film ne zreducira na politični pamflet, ampak da se umesti v širši družbeni kontekst. Zanimala sta me dva vidika: kako se je slovensko LGBT-gibanje razvijalo pod različnimi družbenimi pritiski ter kako sta aktivizem in kultura vplivala na razvoj LGBT-skupnosti v širši družbeni sferi,” je za RTV Slovenija dejal režiser.

Boris Petkovič se je rodil leta 1971 v Zenici. Leta 2005 je diplomiral filmsko režijo na filmski šoli EICAR v Parizu, kjer je naslednja tri leta tudi poučeval. Leta 2008 se je vrnil v Slovenijo, kjer trenutno živi in ustvarja. Posnel je filmsko uspešnico Košarkar naj bo (2017) in mladinski film Utrip ljubezni (2015) ter številne dokumentarne filme, ki se lotevajo različnih delov slovenske družbe: Jaz sem za nič (2018), Šum Balkana (2017), V letu Hip Hopa (2010).

Organizator dogodka je Zavod Koroška Pride.

Vir: Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec

Dokumentarni film LGTB_SLO_1984 režiserja Borisa Petkoviča, bo v okviru festivala LGTB filma predvajan v petek, 16. decembra 2022, ob 18. uri v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec.