Search
Close this search box.

JSKD predstavlja izbrane filme KoronaFESTfulFejstFilma

Na YouTube kanalu Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) na ogled prva od šestih oddaj, ki predstavljajo kratke filme, nastale v izolaciji. Filmi so nastali na podlagi natečaja KoronaFESTfulFejstFilma, ki ga je JSKD objavil aprila in s katerim je filmske ustvarjalce povabil k snemanju.

JSKD je z natečajem filmske ustvarjalce povabil k snemanju kratkih filmov v izolaciji in odziv je bil navdušujoč. Sporočili so, da je na natečaj prispelo kar 80 kratkih filmov vseh zvrsti, organizator pa jih je za predvajanje v šestih filmskih večerih izbral 53.

“Namesto spletnega festivala smo pripravili posebno oddajo, v kateri bomo prikazovali izbrane filme. Nastala je serija šestih oddaj, ki jih bomo predvajali šest sobot zaporedoma. Oddajo bosta vodila dramska igralca Ana Ruter in Vid Klemenc,” je pojasnil Matjaž Šmalc, producent za filmsko dejavnost JSKD.

Ustvarjalci so imeli pri delu precej proste roke – ustvarjali so lahko igrane, dokumentarne, animirane, eksperimentalne in mokumentarne filme, ki so morali biti krajši od 15 minut. Tema pa je bila seveda izolacija v vseh možnih pojavnih oblikah, filmi pa so morali biti kljub izolaciji plod skupinskega dela. Po besedah Matjaža Šmalca so se “udeleženci natečaja prav v tem segmentu najbolj izkazali. Sodelovali in soustvarjali so na različne načine. Nekateri so vsak svoje kadre posneli pri sebi doma in jih potem zmontirali, drugi so si razdelili delo (scenarij, režija, glasba …). Najbolj domiselni pa so uspeli pričarati interakcijo med igralci – čeprav med njimi ni prišlo do fizičnega stika. Ustvarili so iluzijo, kot da se pogovarjajo, si podajajo predmete, v enem primeru so uprizorili celo dvoboj oziroma pretep, čeprav je vsak igralec svoj del posnel doma.”

Ljubljana med karanteno – Življenje je našlo pot // r: Jan Zupančič // 03’51”

Glas o natečaju je segel tudi izven meja Slovenije

Na natečaj se je odzvalo tudi nekaj Slovencev, ki začasno živijo v tujini. Tako je denimo Svit Peterlin, ki je na študijski izmenjavi v Franciji, k skupnemu projektu povabil francoskega režiserja in nastala je prava KoronaFEST koprodukcija. Med prispelimi filmi je tudi slovensko-češka koprodukcija, film srbske študentke, ki študira v Novi Gorici, filmi slovenskih ustvarjalcev pa so prispeli tudi iz Švice, Belgije in Češke, so še pojasnili pri JSKD.

Tudi nagrade bodo

Med izbranimi filmi bo strokovna žirija nagradila najboljše, z razglasitvijo pa bo organizator počakal do takrat, ko bo lahko dogodek potekal v kinodvorani. “Ko bo mogoče, bomo priredili slavnostno projekcijo najboljših filmov in podelili nagrade,” je pojasnil Šmalc.

Povezava je dostopna na spletni strani www.jskd.si.

Kot so še sporočili iz JSKD, so se zaradi dobrega odziva na natečaj in ker določene karantenske omejitve še veljajo, tudi odločili za razpis novega natečaja, pri katerem pogoji ostajajo enaki, odprt pa bo do 15. junija. Na podlagi izbora prispelih filmov bodo oblikovali spletne oddaje druge sezone.

VIR: JSKD

Dogodki