Search
Close this search box.

Ustvarite svoj film na temo: izolacija, apokalipsa, konec sveta …

“Ustvarjanje filma je skupinski šport. In ker zunaj na nas preži zlobni koronavirus in ne smemo iz stanovanja, kaj šele, da bi se družili s prijatelji, je vsakršno ustvarjanje filma nemogoče. Vsaj bilo je tako, dokler nismo izumili KoronaFESTfulFejstFilma”, sporočajo iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Iščejo kratke filme, igrane, dokumentarne, mokumentarne …, ki so nastali v izolaciji. Vse, kar je krajše od 15 minut … Lahko je dolg 3 minute, ali pa samo minuto. Tudi 7:35 je povsem ok dolžina. “Ampak 15 minut je pa res maximum – ker bi radi pogledali filme še pred koncem karantene.”

Kaj pa tema?

Izolacija, seveda. Apokalipsa. Konec sveta.

Dobrodošle so tragične in vesele situacije, ki spadajo tu zraven: “sama sem, moj fant pa je v drugi galaksiji (v sosednjem bloku); zmanjkalo nam je toaletnega papirja; očka je spekel svoje prve palačinke …” Ker pa pri JSKD spodbujajo sodelovanje v času kolere, mora film biti plod skupinskega dela, so dodali.

Kako pa lahko snemate, če ne smete iz stanovanja?

Iz JSKD priporočajo, da pokličete prijatelje (prek telefona, skypa, zooma, jogurtovih lončkov z nitko …), skupaj ustvarite idejo, napišite scenarij, naredite casting, potem pa vsak svojo kamero (lahko je fotoaparat ali telefon …) v roke in vsak posname svoj delček filma. “Potem pa čarajte v montaži.”

V prostoru, kjer se snema film, je lahko naenkrat samo en igralec. “Ampak hočemo dialoge, pretepe, prepire, ljubezenske zgodbe, globoke intelektualne diskurze … vse hočemo.” pravijo pri JSKD. Film je lahko tudi samo z enim igralcem, izjemoma a pod pogojem, da ima ta igralec namišljenega prijatelja, ali virtualnega prijatelja. “Ali pa Ančko. Ampak takrat mora Ančka vseeno pokazati malo življenja.”

Natečaj je namenjen vsem: “mladim in tistim, ki verjamejo, da so mladi, pa tudi vsem starim, ki si to priznajo ali pa tudi ne.”

FOTO: JSKD

FulFejstStrokovnaŽirija bo odločila kateri filmi so fejst in kateri so ful fejst:

“FulFejstStrokovnaŽirija” bo nato pregledala vse filme. Dvakrat pravijo. In nato se bodo odločili, “kateri filmi so fejst in kateri so ful fejst.” “FulFejstOrganizacijskaEkipa” bo naredila program festivala, ki bo potekal na medmrežju v času Tedna ljubiteljske kulture, ki bo med 15. in 24. majem 2020. Filme bodo razdelili v različne kategorije (npr. osnovnošolski, srednješolski, študentski, upokojenski ali pa tudi igrani, animirani, apokaliptični, tragični, smešni, tolk-neumni-da-so-nujno-za-pogledat) in najboljše v vsaki kategoriji tudi nagradila.

Večna čast in slava nagrajencem:

Nagrajenci bodo prejeli knjižne nagrade založbe JSKD, “večno čast in slavo”, tudi kakšno majico in letno naročnino na Naše zbore ali revijo Mentor. Najboljši otroški filmi se bodo uvrstili na Srečanje najmlajših filmskih ustvarjalcev, mladinski na Filmske Vizije – podkategorijo Festivala Vizije – Festivala mladinske kulture, ostali pa na Festival neodvisnega filma. Vsi festivali bodo potekali v čisto pravih kinodvoranah (če se bo seveda s tem strinjal novi koronavirus) jeseni/pozimi 2020.

Rok oddaje je 4. maj 2020.

VIR: JSKD

Dogodki