Search
Close this search box.

Jože Pirjevec v ravenski knjižnici predstavil knjigo Partizani

V razstavišču ravenske knjižnice je v četrtek potekala predstavitev knjige Partizani, profesorja dr. Jožeta Pirjevca.  

Dolgo pričakovana knjiga je prva, ki prinaša celostni prikaz nastanka in razvoja partizanskega gibanja na tleh Kraljevine Jugoslavije. Avtor v knjigi temeljito osvetli razmerja znotraj partizanske organizacije in druge nacionalistične vojaške formacije, pojasni pa tudi razmerja med partizani in zavezniki v protihitlerjanski koaliciji.

Profesor dr. Jože Pirjevec je tržaški zgodovinar. Pred devetimi leti je javnost navdušil z delom Tito in tovariši, ki je bilo prevedeno v kar deset jezikov, pred nekaj več kot enim mesecem pa je izšla njegova študija s skrajno preprostim naslovom Partizani. “To je domala tisoč strani in dva kilograma težka knjiga o jugoslovanskem partizanskem gibanju, ki bralca ne pusti ravnodušnega,” povedo v knjižnici.

V uvodu je navzoče pozdravila Nika Skudnik iz Koroške osrednje knjižnice dr. Franca  Sušnika, pogovor s profesojem pa je vodil Aljaž Verhovnik, generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. S sogovornikom sta se dotaknila različnih tem. Od tega, kako so se med drugo svetovno vojno organizirali partizani in druge vojaške formacije (četniki, ustaši, balisti …), kdo je vlekel niti v ospredju in kdo v ozadju. Kako so partizani manevrirali med silami osi, Sovjetsko zvezo in lastnimi cilji, vse do nepredstavljivih vojnih zločinov na vseh straneh.

Avtor knjige Partizani je v zadnjih tridesetih letih je poleg številnih člankov objavil tudi devet monografij, ki so posvečene predvsem zgodovini slovenskega in jugoslovanskega prostora v 19. in 20. stoletju. Njegovo delo je bilo nagrajeno v Italiji in v Sloveniji, kjer mu je komisija Zoisovega sklada leta 2007 podelila naslov ambasador znanosti. Že vrsto let je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Za njegov angažma na družbenem polju pa mu je leta 2011 Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja podelila listino ZZB NOB Slovenije.

VIR: emka.si, Občina Ravne, KOK

Dogodki