Search
Close this search box.

Galerija sodobnih umetnosti Art.con predstavlja Utopijo oblik: Na ogled bo pomanjšan Slovenj Gradec in možnost udeležbe na številnih dejavnostih

V mestu miru na ogled "mini" Slovenj Gradec. V obdobju med 30. 8. 2019 in 1. 9. 2019 bo skupina Art.Con v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenj Gradec, Mestno občino Slovenj Gradec, KKŠ, raum AU in Društvom glasbene spektakularnosti na ploščadi pred dvorcem Rotenturn v Slovenj Gradcu izvedla svoj prvi projekt – Utopija oblik.

Kulturno društvo – Galerija sodobnih umetnosti Art.Con je svež veter na področju kulture in umetnosti v Slovenj Gradcu. Mladi člani želijo ljudi navdušiti za področje sodobne likovne umetnosti, ter umetniška dela umestiti izven konvencionalnih prostorov – svet izven galerijskih zidov, ki postane razstavišče in je ob tem odlična iztočnica za izobraževanje skozi izkustvo. Delovanje zunaj zidov galerije omogoča, da dosežejo nekonvencionalno galerijsko občinstvo in uporabijo nove metode prenosa znanja likovne umetnosti.

Skupina strmi po osvoboditvi umetniških del, zavarovanim v trdnjavi ali templju – stavbi z debelimi zidovi in impresivnimi stopnicami, katere vodijo obiskovalca do stebrnega vhoda.

Debele stene so postale transparentne in galerija se je integrirala v okolje. Galerija torej ni samo stavba z galerijskimi zbirkami, razstavami, arhivi in galerijskim osebjem. Našteto je samo lupina. Galerija je nekaj povsem drugega, mnogo bolj pomembnega.

Sodobno galerijo opisujejo kot način čutenja, razmišljanja, kot prostor mnogih zgodb in idej, kraj debat o pomembnih vprašanjih in problemih povezanih z družbo v kateri živimo. V tem duhu delujejo ustanovni člani in začetniki društva: likovna pedagoginja Ana Čepin, grafična oblikovalka Saša Nemec, anglistka Mateja Šavc in kipar Lan Seušek.

Kulturno društvo – Galerija sodobnih umetnosti deluje na raznolikih področjih, skozi katera se lahko prav vsak posameznik poveže s sodobno likovno umetnostjo.

Raznolik program ob razstavi

UTOPIJA OBLIK

Akademski kipar Lan Seušek je izdelal umetniško postavitev: maketo mesta Slovenj Gradec v velikosti 4m x 3m.

Akademski kipar Lan Seušek je izdelal umetniško postavitev: maketo mesta Slovenj Gradec v velikosti 4m x 3m.

Posamezne enote makete – stavbe – so tako velike, da jih bodo obiskovalci lahko premikali po podlagi, s pomočjo dodajanja barv pa jim spreminjali izgled in pomen. Umetniška postavitev bo obiskovalcu omogočala, da vstopi in uporablja likovno mišljenje. Obiskovalec zato ne bo več samo gledalec, ampak udeleženec.

Pri umetniški postavitvi Utopija oblik gre, kot že sam naslov pove, za utopično idejo, ki strmi k idealu. Oblike, katere bodo sestavljale maketo, ne bodo dovolj velike, da bi se obiskovalec vanje skril, kakor to počnemo v vsakdanjem življenju, vseeno pa bodo dovolj velike, da jih ne bo mogel spregledati.

Umetnik s tem namenoma omejuje prostor in pogled, in tako ustvarja vrzel, ki je že prisotna v družbi, a se ji uspešno izogibamo. Skupina Art.Con s tem postavlja vprašanja: Kaj je moje mesto? Kdo je moje mesto? Kje se moji pogledi prekrivajo z drugimi in kje se razhajajo? Umetniška postavitev bo omogočala, da se bodo obiskovalci lahko dotaknili teh vprašanj, a se izognili vzorcem argumentacije, ki jih že poznajo in jim ne dovolijo svobodnega pogleda.

Potek ustvarjanja in mreženja bo dokumentirala Saša Nemec, ki je tudi avtorica grafične podobe plakatov ter logotipa društva.

Da bo umetniško delo v interakciji s prostorom postalo platforma zgodb, idej, kraj debat, bodo ob njem zastavili naslednje dejavnosti:

  • v petek, 30. 8. 2019 ob 18. 00 uri – Otvoritev umetniškega dela in pogovor z umetnikom in avtorjem Lanom Seuškom, katerega bo vodila novinarka, moderatorka in galerijstka Urška Čerče, sledil pa bo akustični večer Dajane Proševe.
  • v soboto, 31. 8. 2019 ob 10. 00 uri -Delavnica angleškega jezika skozi sodobno likovno umetnost utopije oblik. Anglistka Mateja Šavc ter umetnik Lan Seušek bosta izvedla delavnico angleškega jezika, ki bo konceptualno povezana z samim umetniškim delom. Udeleženci bodo ponovili pogoste fraze in uporabne besede skozi situacijsko učenje. Delavnica je brezplačna.
  • v soboto, 31. 8. 2019 ob 18.00 uri – Filozofski večer – javna razprava o umetnosti na prostem. Diskusija z Lidijo Smolar, arhitektko, ki že dolgo časa deluje kot grafična oblikovalka in oblikovalka prostorskih interjerjev ter z akademskim kiparjem Lanom Seuškom.
  • v nedeljo, 1. 9. 2019 ob 10.00 uri – Likovna delavnica: ustvarite domišljijsko stavbo z umetnikom. Likovna pedagoginja Ana Čepin ter akademski kipar Lan Seušek bosta z otroci ustvarjala domišljijske stavbe. Seznanili se bodo z različnimi materiali, pridobili znanje ter spodbudo pri načinu izražanja njihovega notranjega sveta – skozi vizualno. Delavnica je brezplačna.

V času projekta bo na prizorišču postavljena čitalnica s knjižnim gradivom, ki se v prvi vrsti navezuje na sodobno likovno umetnost. Prav tako pa vas v času projekta, tudi v času med samimi dogodki, organizatorji vabijo na kakšno kavo, osvežilno pijačo ali pa veganski prigrizek.

Preberite tudi: Poletje v mestu bodo zaključili z zabavo, smehom, igrami in BBQ mojstrovinami: prihajajo Dunja Vrhovnik, Gašper Bergant, Žan Papič in Stari pisker

VIR: Mladinski svet Slovenj Gradec

Dogodki

V mestu miru na ogled "mini" Slovenj Gradec. V obdobju med 30. 8. 2019 in 1. 9. 2019 bo skupina Art.Con v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenj Gradec, Mestno občino Slovenj Gradec, KKŠ, raum AU in Društvom glasbene spektakularnosti na ploščadi pred dvorcem Rotenturn v Slovenj Gradcu izvedla svoj prvi projekt – Utopija oblik.