Search
Close this search box.

FOTO: V Kotljah so se pričeli že 21. Kuharjevi dnevi

Letošnja prireditev gre v čast Alojzu Kuharju, edinemu izmed bratov, ki je svojo pot končal izven meja rodne Slovenije.

V Kotljah so se pričeli že 21. Kuharjevi dnevi, gre za sklop prireditev v počastitev spominu na slavne brate Kuhar – Alojza, Ivana, Avgusta in Lovra, ki so tako v domačem kraju kot tudi širše pustili pomemben pečat. Letošnja prireditev bo še posebej posvečena ddr. Alojzu Kuharju, duhovniku in najbolj izobraženemu izmed bratov, od smrti katerega letos mineva natanko 60 let.

Alojz Kuhar se je rodil 18. junija 1895 na Preškem Vrhu, očetu Ivanu in materi Marjeti roj. Krautberger, ki sta bila tisti čas najemnika pri kmetu Mihevu. Družina se je kasneje še večkrat preselila, dokler se ni končno ustalila pri Prežihovi bajti, starša sta jo kupila leta 1911. Alojz se je takrat že šolal v Celovcu, kjer je maturiral z odliko leta 1914. 18. junija 1918 je bil po končanem študiju bogoslovja posvečen v duhovnika. Razen bogoslovja je Kuhar končal še študije političnih ved, novinarstva, ekonomije in zgodovine, iz ekonomije ter zgodovine je tudi doktoriral, s čimer velja za enega najbolj izobraženih, če ne celo za najbolj izobraženega Hotuljca. Poleg tega je deloval v diplomatski službi Kraljevine Jugoslavije, bil dopisnik in zunanjepolitični urednik dnevnika Slovenec, sodelavec ljubljanskega radija. Pred in med drugo svetovno vojno je bil tako kot njegovi bratje aktiven v politiki, medtem ko se je po vojni popolnoma posvetil svojemu duhovniškemu poklicu. Njegova življenjska pot se je po dolgotrajni bolezni končala 28. oktobra 1958 v bolnišnici v New Yorku, kjer je preživel svojih zadnjih osem let.

Prva v sklopu je prireditev je bila predstavitev priložnostne filatelistične razstave, ki si jo bo sicer moč ogledati do konca oktobra. Avtorji razstave so Filip Merkač, Marjan Merkač in Jože Keber, vsi iz Koroškega filatelističnega društva (KFD). Predstavljeni sta bili tudi ovojnica in priložnostni poštni žig, ki je bil danes na pošti Kotlje v uporabi poleg rednega poštnega žiga. Oblikoval ju je prevaljski arhitekt Borut Bončina. Raziskovalka folklornega slovstva Bojana Verdinek je spregovorila o pesniških fragmentih v Prežihovih besedilih, kulturni program pa je s pesmijo obogatil MePZ Rožmarin pod vodstvom Irene Glasenčnik.

V petek, 26. oktobra ob 18. uri, bodo ob zaključku Kuharjevih dnevov v Kotljah izvedli še slavnostno akademijo, spregovoril bo Miroslav Osojnik, za spremljevalni program bodo poskrbeli učenci POŠ Kotlje, zbor Solzice in Dunja Verhovnik.

Omeniti velja še krajevni praznik v nedeljo, 28. oktobra, ki se bo pričel ob 10. uri s proslavo pred župnijsko cerkvijo sv. Marjete, po prireditvi bosta sledila pogostitev in druženje v kulturnem domu.

Dogodki

Letošnja prireditev gre v čast Alojzu Kuharju, edinemu izmed bratov, ki je svojo pot končal izven meja rodne Slovenije.