Search
Close this search box.

Festival mlade literature Urška bo letos polnoleten

Koroška bo letos že osemnajstič gostila mlade literate in ljubitelje pisane besede, ki bodo prebirali, poslušali in ustvarjali literaturo na Festivalu mlade literature Urška. Festival bo potekal v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Vrhunec dogajanja bo v Slovenj Gradcu in bo potekalo od četrtka, 10. oktobra 2019, do sobote, 12. oktobra 2019. Predstavljen bo zaključek natečaja, na katerem bodo izbrali najperspektivnejšega mladega literata. Zmagovalcu, izbranemu izmed šestih finalistov, ki mu bo pripadel laskavi naziv uršljan/uršljanka 2019, bo JSKD prihodnje leto za nagrado natisnil knjižni prvenec. Letošnje dogajanje bo še posebej slovesno, saj Urška z osemnajstimi leti postaja polnoletna.

Častni naslov uršljan oziroma uršljankaprejemnikom odpira vrata v druščino uveljavljenih literatov,o tem,kako razširjeno je literarno ustvarjanje med mladimi, pa priča podatek, da se je letos na natečaj prijavilo kar 92 avtorjev do 30. leta starosti iz vse Slovenije. Prvo sito izbora predstavljajo regijski izbori, ki so dali 16 najboljših literarnih del, izmed katerih je glavni selektor festivala, pisatelj, profesor, režiser, urednik in mentor Andrej Makuc izbral šest finalistov.Na zaključku festivala v Slovenj Gradcu bodo tako sodelovali: Tadeja Logar (Ilirska Bistrica), Nina Medved (Maribor), Natalija Milovanović (Ljubljana), Aljoša Toplak (Markovci), Julija Vrtar (Kranj) in Ines Žabkar (Ljubljana).

Ime letošnjega izbranca bo organizator razglasil na osrednji prireditvi v petek, 11. oktobra 2019, ob 20.00, v Kulturnem domu Slovenj Gradec, ko bo premierno predstavljena tudi zmagovalka letošnjega natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2019. S pesmijo z naslovom Veš, mali, nismo več ljudje, si je feferon prislužila avtorica Polona Campolungi Pegan. Za Festival Urška jo je uglasbila in aranžirala skupina Suha južina, ki bo pesem ob tej priložnosti tudi predstavila. Suhi južini se bo na odru pridružila vokalistka Alina Hirtl.

Osrednja prireditev, ki bo razkrila najbolj perspektivno literarno mlado pero letošnjega leta, nosi naslov »Evropski človek in njegova senca«. V umetniško-kulturnem programu, ki je nastal pod režijskim vodstvom Drage Ropič, bodo sodelovali glasbeniki in glasbenice, plesalke, deklamatorji in deklamatorke, v središču praznovanja pa bodo seveda finalisti in slednjič tisti, ki bo prejel častni naziv uršljan/uršljanka.

Praznovanje mlade literature se bo začelo že v četrtek ob 11. uri, ko bo v Knjižnici Ksaverja Meška predstavljen prevod pesniške zbirke Ogrožena vrsta/Imunost (JSKD, 2019) mlade slovaške pesnice Márie Ferenčuhove. Petkovo dopoldne se bo nadaljevalo z literarnimi matinejami s finalisti, dijaki in profesorji Šolskega centra po mestnem jedru. Ob 17. uri bo v Čajnici predstavitev pesniške prvenke Nine Kremžar z naslovom Dostop na odprto morje. Festival se bo zaključil v soboto, 12. oktobra 2019, z literarno delavnico za finaliste Urške 2019 z naslovom Uršljansko razgledovanje. Delavnica, ki jo bo vodil Andrej Makuc, se bo začela ob 10. uri v Knjižnici Ksaverja Meška.

Teden dni kasneje, v četrtek, 17. oktobra 2019, bo v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani potekala Urška po Urški s predstavitvijo vseh finalistov in zmagovalke ter branje poezije iz prvenke Nine Kremžar, ki jo bo predstavil Primož Čučnik.

Festival mlade literature Urška 2019.

O FESTIVALU:

Urška, festival mlade literature, nadaljuje in nadgrajuje državna srečanja pesnikov in pisateljev začetnikov, ki so se začela pred nekaj manj kot petdesetimi leti v Gradišču pri Lenartu, sedanji Sv. Trojici, na pobudo tamkajšnjega kulturnega društva. Pred osemnajstimi leti se je srečanje vsebinsko preoblikovalo in dobilo novo ime, Festival mlade literature Urška. V teh letih je na srečanjih sodelovalo več kot pet tisoč mladih avtorjev. Mnogi so postali uveljavljeni književniki, med njimi Aleš Šteger, Maja Vidmar, Lucija Stupica, Dušan Čater, Stanka Hrastelj, Veronika Dintinjana, David Bedrač, Sergej Harlamov, Eva Markun. Nina Kremžar, ki je bila uršljanka leta 2018, je bila istega leta tudi zmagovalka literarnih natečajev Rdeča nit in kulturno – gledališkega društva Reciklaža, letos pa je že zmagala na Pesniškem turnirju založbe Pivec.

Festival Urška je pomembno pripomogel k razvoju dandanes obsežne literarne dejavnosti, ki je med drugim spodbudila izhajanje revije Mentor, ki letos praznuje 40 let neprekinjenega izhajanja, številne literarne seminarje in delavnice, šole kreativnega pisanja, literarne kolonije, prevajalske šole in druge oblike literarnega izobraževanja in udejstvovanja. 

Festival mlade literature Urška je dobil ime po motivu iz slovenske literarne dediščine, pa tudi po gori Urška v Slovenj Gradcu (tako namreč njeni okoliški prebivalci pravijo Plešivcu/Uršlji gori), ki je ustvarjalni navdih mnogim umetnikom, še posebej akademskemu slikarju Karlu Pečku, ki je bil s festivalom mladih zelo povezan.

Naj še omenimo, da bodo drugi vikend v novembru v Dravogradu spet gostili sveže mlade pesniške glasove dijakov in študentov iz cele Slovenije in iz zamejstva. Potekala bo jubilejna, 20. Pesniška olimpijada, kateri se bodo pridružili še udeleženci 9. osnovnošolskega natečaja za najboljšo pesem Mlada pesniška olimpijada. Preberite: V Dravogradu bodo zopet gostili sveže mlade pesniške glasove.

BESEDILO: JSKD

Dogodki