Drevi bo v slovenjgraškem kulturnem domu potekala proslava ob dnevu ZN. Slavnostna govornica bo Lucija Karnelutti

Združeni narodi danes obeležujejo 77. leto obstoja, ki ga bodo tradicionalno proslavili v Slovenj Gradcu, ki zadnjih 33 let nosi naziv mesto glasnik miru. V uradu župana so zapisali, da v Slovenj Gradcu tako že od leta 1989 skušajo "varovati mir, (...) premagovati lakoto, bolezni in nepismenost ter spodbujati spoštovanje človekovih pravic".

Na Koroškem bo proslava ob dnevu ZN potekala v slovenjgraškem kulturnem domu od 18. ure dalje. Slavnostna govornica bo Lucija Karnelutti, evropska mladinska delegatka pri ZN, kulturni program pa bo pripravila pevka in igralka Lara Jankovič. V družbi kitaristov Ravija Shreste in Tilna Stepišnika bo s publiko delila pesmi o nesmislu vojn in sovraštva ter pesmi o miru, so še zapisali v uradu župana.

Slovenj Gradec se je v zadnjih štirih desetletjih v Sloveniji in v mednarodnem merilu uveljavil kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja. Temelj vseh teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar ZN Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva glasnik miru.

Pred 77 leti je stopila v veljavo Ustanovna listina ZN, kar se šteje kot rojstni dan svetovne organizacije, ki je zrasla iz pepela druge svetovne vojne z željo po oblikovanju stabilnejše svetovne ureditve na temelju pravil, človekovih pravic, mirnega reševanja sporov in mednarodnega prava.

Oblikovanje ZN se je začelo s konferenco 50 držav v San Franciscu med aprilom in junijem leta 1945, kjer so pripravili ustanovno listino, ta pa je začela veljati 24. oktobra istega leta, ko jo je ratificirala večina držav podpisnic.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije