Search
Close this search box.

25 uspešnih let Društva Kmetic Mežiške doline počastili z razstavo

Društvo kmetic Mežiške doline letos praznuje že 25 uspešnih let delovanja. Z več kot 300 članicami iz celotne Mežiške doline, je to eno izmed večjih in hkrati tudi najbolj aktivnih društev na tem območju. S povezovanjem prebivalcev Mežiške doline želijo članice prispevati k razvoju podeželja, obstoju kmečkih družin, celotnega podeželskega prostora, k ohranitvi kulturne dediščine, gastronomske dediščine in k ohranjanju poseljenosti našega podeželja. Znotraj društva, že od leta 2000 deluje tudi ženski pevski zbor “Vesele kmetice”, ki zadnja leta uspešno prepeva pod vodstvom Mojce Obretan.

V počastitev 25 obletnice delovanja društva so članice danes v sklopu Jesenskih srečanj na Prevaljah, pripravile razstavo, ki je za vse obiskovalce odprta od danes, 3. 9. 2018, do nedelje, 9. 9. 2018. Kot je povedala predsednica društva, Tatjana Ladinek, ki je lansko leto prejela tudi naziv Mlada kmetica leta, je letošnja razstava posebna, prvič v vseh teh letih bo trajala cel teden in prvič bo na ogled v prostorih Družbenega doma na Prevaljah. Kot zanimivost gre omenit, da je bila njihova razstava v preteklih letih tudi potujoča, z njo so gostovale na različnih šolah in v vrtcih po Mežiški dolini. Tokrat pa si jo bodo šolarji prišli ogledat kar v družbeni dom na Prevalje. Do zdaj so vsako leto pripravile razstavo na določeno temo, povezano z življenjem, delom in prostim časom na kmetiji, gradivo pa so nato podarile v izobraževalne namene osnovnim šolam in vrtcem.

Tokratna razstava pa nima posebne tematike, saj zajema delovanje društva skozi vseh 25 let. V teh letih se je namreč nabralo veliko gradiva od fotografij, člankov, knjig, na ogled so tudi vsa glasila, ki so izšla v vseh teh letih, Cd-ja “Veselih kmetic”, priznanja od likovnih natečajev, izborov Kmetice leta, Mlade kmetice leta, spretnostne vožnje s traktorjem …, ki jih članice želijo pokazati širši javnosti.

V prostorih Družbenega doma na Prevaljah pa so v teh dneh svoje izdelke na ogled postavila tudi druga društva: Župnijska Karitas Prevalje, Društvo gluhih in naglušnih Koroške, Kulturno društvo Šentanel – sekcija klekljarice in Društvo invalidov Mežiške doline – podružnica Prevalje. Slednje deluje pod vodstvom gospe Rezke Černjak, njihove članice se srečujejo vsako sredo v kletnih prostorih ZD Prevalje. Gospa Rezka je poudarila, da morajo biti pridne celo leto, da pripravijo dovolj izdelkov za takšno razstavo, eden od večjih projektov zanje je tudi izdelava novoletnih voščilnic, ki jih za starejše občane Prevalj in invalide, izdelajo vsako leto preko 500, seveda prostovoljno, tako kot tudi okraske za adventne venčke.

Kogar pa bo v teh dneh pot zanesla na Prevalje, kjer bo v okviru Jesenskih srečanj še ves teden pestro dogajanje, bo imel med drugimi možnost poskusiti tudi tradicionalni koroški zajtrk, ki ga bodo v sredo, 5. 9. 2018, ob 8.00 na tržnici pripravile članice Društva kmetic Mežiške doline v sodelovanju z drugimi društvi iz občine. Hkrati pa vas kmečke žene vabijo, da se jim pridružite tudi v soboto, 8. 9. 2018, od 17.00 naprej, ko bo na Prevaljah potekal izbor za Mlado kmetico in Mladega gospodarja leta 2018. Za laskavi naziv se potegujeta tudi Korošca, Kristina Adamič in Luka Kordež.

Tekst in foto: Duša Komprej

Dogodki