Search
Close this search box.

17. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti bo posvečeno 40-letnici spominskega muzeja Prežihovega Voranca

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v soboto, 10. 8. 2019, ob 18.00 vabi k Prežihovi bajti, Preški Vrh 13, Kotlje na 17. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti.

Prežihova bajta leži nad Kotljami na Preškem vrhu, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca (1893 – 1950). Bajta je značilna koroška stavba malega kmeta »bajtlerja«, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju.

Prežihova bajta je tudi etnografsko zanimiva. Prislonjena je ob sončno reber Preškega vrha, od koder je lep razgled na Kotlje ter celo hotuljsko kotlino na vzhodni in na košato Uršljo goro na južni strani. 

Prežihovo bajto so kupili Kuharjevi leta 1911. Od tod je torej odhajal mladi Voranc v svet in sem se je vračal. Tu se je skrival s svojimi somišljeniki med obema svetovnima vojnama in sem so v letih diktature in druge svetovne vojne romale njegove misli, ko je moral biti brezdomec v mnogih tujih deželah. Tu so svoja mladostna leta preživeli tudi njegovi bratje Alojz, Ivan in Avgust.

Tik nad Prežihovo bajto stoji nad nekdanjim ajdovim strniščem mogočen bronast Prežihov spomenik, ki ga je izdelal akademski kipar Stojan Batič.

Prežihova bajta, 40 let spominskega muzeja Prežihovega Voranca

Na letošnjem tradicionalnem srečanju bo slavnostni govornik Miroslav Osojnik, dolgoletni strokovni sodelavec Koroškega pokrajinskega muzeja in odličen poznavalec Prežiha. V referatu bo podal spomine na vseslovenski projekt, v okviru katerega je nastal spominski muzej.

Kulturni program bosta sooblikovala Janez Dovč in Gregor VovkSozvočja Slovenije.

VIR: TIC Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej

Dogodki