Search
Close this search box.

Spoznajte Gradiške fante, ki v čast svojemu jubileju kmalu prirejajo samostojni koncert

Zborovsko petje vselej povezuje in združuje. Združilo je tudi MoPZ Gradiški fantje, ki pravijo, da še kako drži znani rek "kdor poje - zlo ne misli." Pevci prihajajo iz Gradišča pri Slovenj Gradcu ter delujejo v okviru ŠKD Gradišče. In to že triindvajseto leto. V soboto, 18. maja 2024, prirejajo tudi svoj koncert.
Gradiški fantje

Vsak v ekipi je pomemben del celotnega mozaika, samo skupaj lahko tvorijo postavo, ki lepo zveni. Gradiške fante sestavljajo: prvi tenor: Primož Areh, Miran Slatinek, Klemen Mitnjek, drugi tenor: Matic Prevorčič, Dušan Potočnik, Aljoša Smolar, prvi bas (bariton): Marijan Grešovnik, Jernej Dornik, Janez Bauer, drugi bas: Ferdo Kotnik, Leon Kotnik, Boštjan Kotnik.

V njihovi sredini je trenutno 12 pevcev, ki jih vztrajno združuje veselje do petja ter druženja. Radi se udeležujejo prireditev, kjer je priložnost za petje in glasbo. Sicer se je ideja o ustanovitvi pevskega zbora porodila v letih 2000 – 2001 in to na predlog članov ŠKD Gradišče, ki so vedno radi zapeli ob vsakokratnem druženju in to je bila tudi glavna spodbuda. Člani v zboru iščejo predvsem sproščen oddih pred vsakdanjimi skrbmi in napori, ki jih nalaga vedno večji tempo življenja. Z rednim delovanjem si zbor vsako leto izboljšuje oz. dviguje kvaliteto petja.

Od leta 2022 jih uspešno vodi Dravograjčanka Eva Mori, ki jih zna motivirati, pravijo. Zelo dobro so se ujeli in lepo sodelujejo. Na vprašanje kje so se našli, odgovarjajo: “Evo Mori smo se našli naključno, za kar smo tudi veseli in hvaležni. Ob novem imenovanju in postavitvi članov Mopz je bilo potrebno najti tudi novo pevovodjo, ki bi nas ustrezno, glede na naše zmožnosti, vodila in kakovostno učila prepevati pesmi.
Evi to odlično uspeva, za kar smo ji zelo hvaležni.”
Radovedno nadaljujemo, ali je stroga pri svojem delu? “Evi odlično uspeva podajanje znanja, njen pristop na vajah nam zelo ustreza, seveda pa je na nas – na članih zbora, da to znanje čimbolj izkoristimo ter kakovostno zapojemo.”

Prepevajo različne pesmi in njihov repertuar le-teh je širok in mavričen. Ob prepevanju pa se vselej trudijo, da ponudijo s svojim delovanjem in nastopi kanček kulturnega delovanja širšemu prebivalstvu, ki ima voljo jim prisluhniti.

Kmalu bodo obeležili svoj jubilej. Letos praznujejo namreč že 23 let delovanja. Gradiški fantje pravijo, da pravzaprav 20 + 3 leta, saj se je obletnica ob delovanju 20 letnice malo zamaknila zaradi epidemije Covid-a. Prav zato pa bo praznovanje letos maja še bolj veselo in udarnejše. Pripravljajo veliki koncert, ki bo potekal v soboto, 18. maja 2024, v avli 2. Osnovne šole Slovenj Gradec. Zagotovo bodo za vse obiskovalce pripravili kakšno zanimivo glasbeno presenečenje, že danes pa lepo vabljeni tudi vsi, ki radi prisluhnete njihovemu petju in seveda prav vsi, ki radi prebirate portal Koroške novice.

V prihodnje si želijo nadaljevati s prepevanjem in s pridnimi vajami tudi še izboljšati svojo kakovost nastopanja ubranega petja. V začetku svojega delovanja so prepevali predvsem koroške in ljudske pesmi. S pridnim delom in dobro voljo postaja izbor pesmi zahtevnejši in vse višjega težavnostnega ranga. Želijo si predvsem zdravja in dobrega glasu, da bodo lahko tudi v bodoče izvajali svoje poslanstvo ter razveseljevali občinstvo.

Seveda jim obilo uspehov ter dobre volje želimo tudi mi in zagotovo bomo še poročali o njihovem prihajajočem jubilejnem koncertu, ki ga nestrpno pričakujemo in se ga že veselimo.


1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Terezija Osojnik
Terezija Osojnik
1 mesec nazaj

Dober dan –dober večer me veseli ,da ste se tako odločili in tudi bom prišla.Zanima me čas–ura prireditve.LP:

Dogodki

Zborovsko petje vselej povezuje in združuje. Združilo je tudi MoPZ Gradiški fantje, ki pravijo, da še kako drži znani rek "kdor poje - zlo ne misli." Pevci prihajajo iz Gradišča pri Slovenj Gradcu ter delujejo v okviru ŠKD Gradišče. In to že triindvajseto leto. V soboto, 18. maja 2024, prirejajo tudi svoj koncert.