Roots in the woods festival: vikend reggae in dub glasbe z domačimi in tujimi izvajalci

Jutri, 13. septembra 2019 se bo v Radušah pri Slovenj Gradcu začel festival Roots In The Woods soundsystem culture festival. Festival bo potekal dva dni, prisluhnili pa bomo reggae in dub glasbi s tujimi in domačimi izvajalci

Društvo MAD ponosno in z veseljem predstavlja Roots In The Woods soundsystem culture festival, torej njihov prvi festival! Obsegal bo dva dni reggae in dub glasbe s tujimi in domačimi izvajalci na kombiniranem DIY zvočnem sistemu 3Kings in Peace Messenjah. Poleg glasbe bodo potekale še različne delavnice, seveda pa bo poskrbljeno tudi za jedačo in pijačo.

Namen festivala je širjenje kulture zvočnih sistemov, ljubezni in miru ter povezovanje domačih in tujih ustvarjalcev. Vse skupaj se bo dogajalo na idilični lokaciji v Radušah, kjer že narava sama po sebi kliče po pravi reggae žurki. Idejni vodja festivala Žan Marzel je povedal, da je sama ideja za festival nastajala že dlje časa, saj v Sloveniji še ni takšnega festivala. “Kje drugje kot na Koroškem je pravi prostor za izvedbo le-tega”, je še dodal.

PEACE MESSENJAH SOUND SYSTEM je projekt Reggaeneration sounda, katerega korenine so dolge okroglih 10 let. Sound kot tak je začel dobivat obliko aprila 2018 ko sta selektorja Cool Jah in Dub Spencer kupila dva 18″ super scoopa in jih nadgradila z ozvočenjem, ki je dolga leta služilo kulturnemu domu Slovenj Gradec. “Culture to the top”… Od takrat redno prirejata evente “Roots corner” in “Dub corner” v slovenjgraškem Špajzu. Kot aktiva člana društva MAD sta se letos odločila stvar še dodatno začiniti s festivalom ROOTS IN THE WOODS in v naše kraje v dveh dneh pripeljati selektorje s katerimi sta v preteklih letih že sodelovala. Če bi jih morali opisati s tremi besedami bi to zagotovo bile ROOTS ROCK REGGAE!


NASTOPILI BODO:

Tuji in domači glasbeni izvajalci bodo poskrbeli za dva dni reggae in dub glasbe.

DOMAČI IN TUJI IZVAJALCI NA FESTIVALU ROOTS IN THE WOODS:

DADDY TEACHA spada med pionirje britanske Nu Roots scene. V Veliki Britaniji je z Midlands Sound System “Turbo Charge” začel v poznih sedemdesetih, v osemdesetih je svoj ugled že konkretno utrdil s snemanjem skupaj z Alpha & Omega dub produkcijo. V zgodnjih devetdesetih so ga v Time Out magazinu primerjali z Black Uhuru. Z vokaliziranjem A&O riddimov in izdajo David and Goliath (A&O, Everyday Life LP), so skupaj izdali kar nekaj klasik UK Roots in Dub scene in posneli vrsto ostalih del in kasnejših releasov. Nastopal je na številnih eventih, kateri vključujejo različne nastope širom Velike Britanije, Heineken Festival… Na znamenitem Glastonbury Festivalu je predstavil Daddy Teacha Reggae Show za uradno festivalsko radijsko postajo Radio Avalon, kasneje Worthy FM, oddaja pa je trajala več kot 25 let. Njegove nastope so lahko spremljali na odrih vse od Montego Bay-a in Negrila (Jamajka), do Kanarskih otokov, Kanade, Mehike, Poljske, Švedske, Francije in Nemčije. Bil je gostitelj oddaj na BBC1, BBC4, BBC6, Kiss Fm, več kot 10x je bil na top lestvicah dveh nemških radiev, sodeloval pa je tudi v prenekaterih intervjujih širom sveta. Na odrih je sodeloval z zelo cenjenimi reggae imeni, ki so mu izkazala močno podporo. The Mighty Diamonds, Abesinci, Julian Marley, Sly in Robbie, Mad profesor, Gentleman, Pato Banton, Aswad, John Mclean, UK Apache, Sugar Minott, Heptones, Desmond Decker, Burning Spear, Macka B, Alpha & Omega, The Rooticals, Di Iries, Iration Steppas, ter še mnogimi drugimi… Letos je izdal Wandering sould/dub disco mix skupaj z Dread Life, to je njegova prva 12” izdaja pri njegovi lastni založbi ATIBA, to pa pomeni Teacher (učitelj).


DUB DER GUTEN HOFFNUNG is fully pon di top… so akterji edinstvenih Dub, Dubstep, Steppas in Jungle eventov v Berlinu, Grazu in Erlangenu. Vsake toliko časa zberejo posadko in povabijo selektorje iz drugih koncev našega planeta, da predstavijo Dub in vse njegove derivate svetu. Dub der guten Hoffnung (Dub of good hope) se je “rodil” poleti 2011, predstavlja pa serije eventov, ki promovirajo Reggae glasbo v vsej raznolikosti – od Reggae do Dub in Dubstepa, preko Rootzstepa in Steppa pa vse do Jungle bobnenja. Do zdaj so se eventi razvili v unikatne noči za vse “bassheade,” vedno pa poskrbijo za skrben izbor mednarodnih izvajalcev, ki zagotovijo odlično glasbo in divji “skanking” po plesišču. V nasprotju z ostalimi soundsystemi, ki se po večini usmerijo v zgolj eno zvrst glasbe, so se odločili, da bodo združili vse, od deep dub do elektronske glasbe, saj vse zvrsti med vrsticami prinašajo enako sporočilo – peace, love & unity. Dub der guten Hoffnung širijo svoj duh in pozitivno energijo, vedno pripravljeni, da še bolj pojačajo base.


MUNCHIES SOUND SYSTEM so rezultat dolgega glasbenega iskanja in raziskovanja. So prvi istrski sound system. Od leta 2013 so nastopili na skoraj vsakem dub-u prijaznem dogodku in festivalu v regiji Alpe-Donava-Jadran (Medika, Hartera, Irie Garden, Seasplash, MoDem, Overjam, Outlook, Zion Station…). Munchies Soundsystem organizira tudi svoj festival »Escape the city« eco art & soundsystem gathering festival v Barbarigi blizu Pule. Lord Zoran, Damien Prophet, Pacha P in Junior Tee močno podpirajo enotnost & prijateljstvo v soundsystem sceni, na Balkanu in drugod. Ohranjajo tesne vezi z ljudmi, ki so jih spoznali na njihovi misiji. Muzikalno so Munchiesi večinoma pod vplivom 90’s UK Duba, ekstremnih echo in bass zvokov, spiritualne, igrive in »uplifting« glasbe, kot to počnejo Iration Steppas, Aba Shanti, Jah Shaka… Zraven lahko slišite tudi romantične melodije rocksteadija iz poznih 60ih in iz 80ih rub-a-dub.


ROCKERS DUB MASTER SOUND SYSTEM je bil ustanovljen leta 2007 v Trstu. Kot prvi sound v tržaški regiji so začeli z misijo širjenja pozitive in dvigovanjem zavesti med ljudmi, ne glede na njihovo kulturno pripadnost ali prepričanje. Njihov glasbeni izbor spremljajo globoki basi v različnih zvrsteh, kot je dub, rockers reggae, roots in dubwise. Rockers Dub Master so si do danes delili oder s številnimi glasbeniki, kot so Channel One, King Earthquake, OBF, Mad Professor, Fatman, Digitron, Vibronics, Imperial Sound Army, Wicked Dub Division, Moa Anbessa, Wicked and Bonny, RootsInSession in mnogimi drugimi. Njihov Sound System je trenutno sestavljen iz 6 super scooperjev, doma izdelanim 4-way preamp-om, delay-em, sirenami, ojačevalci in ostalo opremo za glasno in jasno širjenje sporočila o miru, ljubezni, spoštovanju in harmoniji.


MIC LIPER iz centra Poljske, rojen v letu 91′, je z glasbo zrasel. Del soundsystem scene je že od leta 2009, pozitivne vibracije pa širi kot Mc, selekta in kot promotor reggae glasbe v sklopu Roots Melody Crew operating sound systema. S srcem je zapisan rub a dub stilu mic chantinga, pogosto pa doprinaša kot mic mc pri soundih kot so Dreadsquad, Pandadread, Jah Love in Natty Truth. Na Roots in the woods festivalu bo nastopil z Natty Truth.


JAHMESSENJAH SOUND je bil ustanovljen leta 2002 v Gornjem Milanovcu z namenom promocije reggae glasbe in rastafari(janske) kulture. S svojim delom in entuziazmom so sporočilo reggae glasbe uspešno razširili po Srbiji in drugih predelih Balkana. Skozi leta so razvili svoj značilen roots stil glasbenega izražanja, ki je unikaten in prepoznaven. Jahmessenjah sound se lahko pohvali z več kot 200 duplati in obširno kolekcijo vinilk vseh podžanrov reggae glasbe, izvirni roots reggae stil pa je zakoreninjen globoko v njihovih srcih.


THE WILD CITIZEN prihaja iz mesta Ljubljana in je selektor Boris Sound Systema. Od njega lahko pričakujete selekcijo težkih Dub, Roots Reggae in Stepper plošč. Vsak mesec lahko poslušate nov mesečni dnevnik AKA “Selector’s Diary” na MASSIVE! facebook in mixcloudu, da dobite občutek kakšen vibe lahko pričakujete na ROOTS IN THE WOODS festivalu. RISE FOR UNITY!


RASTA ALTITUDE SOUND (R.A.S.) aka KESO SELECTA je mladi reggae/roots/dub/dancehall izvajalec, ki s svojo glasbo širi sporočilo reggae kulture o enotnosti in ljubezni. Njegov stil bi lahko opisali kot energična, pozitivna in kreativna kombinacija bass glasbe. R.A.S. je nastopil na številnih glasbenih prireditvah in festivalih, kot so: Seasplash Festival, Reunited festival, Gotiva festival, Forestation, Regeneracija Dunava, Strobolodobolos… Sodeloval je z različnimi izvajalci, kot so Jah Free, Suns of Dub, Pablo Raster, Brain Holidays, Dubbing Sun, Zenicafaria Soundsystem, Jah Billah in drugimi.
Keso je ustanovitelj društva Heshteg, ki prireja Ram Jam Session, RAW & Fešta festival in je gonilna sila pri organizaciji tedenskega klubskega večera Reggae utorak u Mastersu (RUUM).


TOTAL DESTRUCTION sound je bil ustanovljen leta 2000, ko se je Basskilla pridružil takrat že delujočemu Ego 3p-u. TD je bil v svojih začetkih edini delujoči sound na slovenski obali. Dogodke na katerih so gostili številne sounde, so prirejali predvsem v MKC-ju ter poleti na Pomjanu. Ego3p se je kasneje preusmeril v drugačne glasbene vode in zapustil TD. Ime sounda pa je ostalo isto (dobrih stvari se ne menja). Od samega začetka Total destruction vrti glasbo izključno z vinila.
Stili: od skaja, duba pa do jungla, dubstepa ter vse kar je vmes.
From roots to jungle Total destruction is the only solution.


NATTY TRUTH (Jakub Selassie) se nam je predstavil kot glasnik meditativne glasbe, ki zajemaja vse od roots rock reggae-ja do psihadeličnega duba. Svoje prve izkušnje s tovrstnim žanrom je pridobil leta 2015, ko so ga na dogodkih Lublin reggae Thursdays pod svoje okrilje vzeli izkušeni selektorji, kot npr. Love Sen-C Music. Leta 2016 je pričel promovirati reggae in dub glasbo v seriji dogodgov LUBlin is DUBlin, kjer so nastopili producenti in selektorji kot: Pablo Raster. Michael Exodus, BaoDub, Zion Way Hi-FI, Dub Engine, DanMan, Roots Revivial, Dubseed, CJ Art, Dub Theraphist, DubSeed, Systematik Sound, Young Pistols, Rise Up in mnogi drugi. Kot MC je pričel sodelovati z imeni kot so Dub Engine, Dub Harp, posnel pa je tudi pesem Chant down babylon s Pablom Rasterjem.


JAHKLIN SELECTA prihaja iz Kopra. Glasba ga spremlja že od otroštva, ukvarjal se je z igranjem kitare, pot pa ga je nato hitro zanesla v reggae vode in tako je postal del obalne roots reggae/digital/dancehall/ragga jungle platforme JAMCOAST. Njihov namen je preko glasbe širiti ideje svobode, ljubezni, enakosti in ustvarjati pozitivno energijo. Jahklin je kot selektor prvič nastopil leta 2011, od tedaj naprej pa se njegovo glasbeno delovanje širi. Sodeloval je z: Overjam International Reggae Festival, Freedom Fighters Sound, Total Destruction Sound, Kalambasstik Sound, Dubsystem Sound, Dj PeteRoots Dj Verso, Rockers Dub Master Soundsystem, Dj Bombo, Mr. Skavillage, Max RubaDub, TminTafari Sound,..


RASGA(THARAH), zbiralec jamajške glasbe, občasni selektor in večni podpornik slovenske reggae scene že skoraj 20 let. ROOTS IN THE WOODS bodite pripravljeni na težki bas in sladke melodije. Strictly 45’s selection! All killer, no filler!


TMINTAFARI SOUND zgodba sega v leto 2012, ko so se trije mladi ljubitelji reggaeja povezali in začeli skupaj širiti sporočilo in kulturo reggae glasbe. Pri svojem poslanstvu so zelo uspešni, saj so po nekaj nastopih širom Slovenije začeli gostovanje na največjem tovrstnem dogodku pri nas – Overjam International reggae festivalu v letih 2013 – 2019. Vrtijo predvsem Roots Reggae, Rocksteady, Dub ter Raggamuffin.


KONESKI je mlad dub producent in selektor iz Krškega. 2017 je kot gost na radijski oddaji Friday Live Radio Show, v Centralni postaji, selektiral stare pozabljene dub dragulje in tako začel svojo glasbeno pot. Mnogokrat je bil gost Dub Lab večerov, trenutno pa deluje pod okriljem ljubljanske založbe Massive!, kjer je izdal svoj EP “The Story of Dying Sun” (2018) s temačnimi dub/stepper koncepti. Z njegovim zadnjim izdanjem, “Pain Elemental (2019)”, pa se želi vtreti v soundsystem kulturo z inovativno produkcijo.VIR: Roots in the woods festival

Naj spomnimo, da se jutri začne pestro dogajanje v Slovenj Gradcu, ki ga prirejajo v okviru ESGE FESTA 2019. Ne zamudite tekmovanja za mlado kmetico leta in mladega gospodarja, o čemer si lahko več preberete TUKAJ. Celoten seznam prireditev pa poiščite TUKAJ.

Dogodki