Legendarni Franc Šegovc praznuje 84. rojstni dan

Danes praznuje ​84. rojstni dan legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, ​​Franc Šegovc, soustanovitelj in vodja ansambla ​​Štirje Kovači.
IMG_4154

Ansambel Štirje kovači, ki ga vodi Franc Šegovc, je imel na tisoče nastopov in izdal 46 plošč, kaset in zgoščenk. Skupina je prejela vrsto nagrad in priznanj ter se zapisala med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji. Ansambel je veliko gostoval po zahodnoevropskih državah in bil trikrat na večtedenskih turnejah po ZDA in Kanadi. Leta 2001 je slovensko narodno-zabavno glasbo ponesel tudi na Japonsko. Ansambel je leta 2000 prejel najvišje priznanje na področju narodno-zabavne glasbe, zlatega petelina, valček Kam le čas beži pa so razglasili za vižo stoletja.

Vodja ansambla Franc Šegovc je napisal približno 800 skladb in 200 besedil ter izdal več publikacij. Za življenjsko delo je leta 2014 prejel naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, poslušalci Koroškega radia pa so ga izbrali tudi za koroško osebnost leta 2017, v katerem je praznoval 80. rojstni dan. Franc in Hermina Šegovc sta letos praznovala tudi 60 let poroke, o čemer smo poročali TUKAJ.

Pri tem naj še omenimo, da je najstarejši neprekinjeno delujoč narodno-zabavni ansambel v Sloveniji, ansambel Štirje kovači, v začetku leta v Slovenj Gradcu dobil tudi svoj muzej.

Najbolj je ansambel, ki jel leta 2019 praznoval 65-letnico neprekinjenega delovanja, poznan po ponarodeli skladbi Kam le čas beži. To je bil tudi naslov občasne razstave Koroškega pokrajinskega muzeja, na kateri so leta 2019 s fotografijami, plakati, nosilci zvoka, notnimi zvezki in knjigami, nagradami in priznanji predstavili najpomembnejše dogodke in mejnike v karieri ansambla in poskušali ujeti utrip časa in življenja nasploh.

V letu 2020 sta Franc in Hermina Šegovc zbrano gradivo o ansamblu Štirje kovači podarila Mestni občini Slovenj Gradec, župan Tilen Klugler pa ga je v imenu lokalne skupnosti predal v upravljanje Koroškemu pokrajinskemu muzeju. Zdaj pa je gradivo na ogled v Muzeju Štirih kovačev, ki so ga uradno otvorili marca.

Franc Šegovc pa kljub letom še vedno raztegne meh in ustvarja. Ob tej priložnosti mu tudi v uredništvu Koroških Novic čestitamo in želimo še veliko ustvarjalnih in zdravih let.

Naroči se
Obvestilo o
guest
1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Jürg Caviezel
Jürg Caviezel
16. maja, 2021 19:41

Der Name ist Franc Segovz