VIDEO: V ljubljanskem živalskem vrtu so se razveselili šimpanzjega podmladka

V Živalskem vrtu Ljubljana sta šimpanza Neža in Boris sredi januarja po petih letih dobila mladička, ki so ga poimenovali Tai. Mladičkov so se razveselili tudi pri grebenastih gekonih, črnih čopičarkah, kengurujih in surikatah, so sporočili iz živalskega vrta.
Neža in Tai

Šimpanzjo družino sestavljajo 22-letna mama Neža, 33-letni oče Boris in njuna petletna Leona, sredi januarja pa se jim je pridružil še Tai. Del širše družine sta tudi starosta živalskega vrta 46-letna babica Mojca in 20-letna teta Nika.

Novega člana šimpanzje družine so poimenovali po nacionalnem parku na Slonokoščeni obali, kjer živijo zahodni šimpanzi. Malček večinoma spi v Nežinem naročju, kot se za novorojenca spodobi in pri njej sesa mleko. Mame se refleksno močno drži za dlake na trebuhu, Neža pa ga podpira z dlanjo, da ne zdrsne iz njenega naročja. Sredi poletja bo že znal jahati na njenem hrbtu. Leona ni na bratca prav nič ljubosumna. Od mame Neže se uči pomembnih lekcij starševstva,” so družinske razmere opisali v sporočilu za javnosti.

Šimpanzi živijo v skupinah, ki štejejo od 15 do 120 članov, zato je zelo pomembno, da se že zgodaj naučijo pravil skupnega življenja, sodelovanja ter izkazovanja medsebojne naklonjenosti. Slednje počno predvsem z rednim negovanjem kožuha prijateljev in sorodnikov, saj se je po hrbtu težko popraskati, s čimer utrjujejo medsebojne vezi. Samice imajo mladiče na tri do pet let, saj so malčki popolnoma nebogljeni in počasi odraščajo.

V živalskem vrtu vabijo na ogled in spoznavanje novih živalskih družin, ob tem pa obiskovalce prosijo za razumevanje, saj mlade družine potrebujejo nekaj več miru in počitka. Posebej neprimerno je trkanje na stekla, bujenje živali, uporaba bliskavice pri fotografiranju ter vsako hranjenje živali, saj je hrana neposredna nevarnost za prenos različnih okužb preko rok, so opozorili.

“Ker za novim koronavirusom in drugimi boleznimi zbolijo tudi živali, je zlasti pri opicah in zvereh priporočljiva uporaba maske tudi ob zunanjih razglediščih. Z upoštevanjem ZOObontona in covid ukrepovnih nam pomagate skrbeti, da je obisk varen in prijeten za vse,” so še pozvali.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.