Boštjan Volk, 25-letni kuhar iz Plešivca, je opazno napredoval v svoji kulinarični karieri in poleg Tristana Romiha zastopal slovensko gastronomijo na tekmovanju European Young Chef Award (EYCA).
Boštjan se je kuhinjo prvič srečal že v mladosti v družinski restavraciji, kjer so postregli z domačo kuhinjo. Njegova strast do kuhanja ga je vodila na Srednjo šolo za storitvene dejavnosti Velenje in kasneje na Višjo šolo za gostinstvo in turizem v Mariboru, kjer je diplomiral.
Boštjanov kuharski talent je bil prepoznan na različnih tekmovanjih. Osvojil je srebrno medaljo na svetovnem kulinaričnem prvenstvu Villeroy & Boch 2022 v Luksemburgu skupaj s Slovensko nacionalno ekipo kuharjev in danes je dosegel še 1. mesto na slovenski izbor za EYCA 2023. Poleg teh dosežkov je osvojil več medalj na drugih regionalnih tekmovanjih in je član Slovenske nacionalne ekipe kuharjev. Trenutno sodeluje z medijsko družbo Pro Plus, ki vodi kuharsko oddajo MasterChef in z Jezerškom, vodilnim podjetjem za catering v Sloveniji, hkrati pa gradi svoje lastno podjetje za catering.
Na EYCA 2023 je Boštjan predstavil inovativno interpretacijo tradicionalnega recepta “Medenjak” (medenjaki) z orehovimi jedrci in medenim mlekom. Jed je črpala navdih s hriba v bližini njegovega doma, kjer se nahaja najvišji čebelnjak v Sloveniji. Boštjan poudarja trajnost in zdravje svoje jedi, pri čemer izpostavlja ključno vlogo čebel v našem ekosistemu in pomen cenjenja njihovih prispevkov.
Prestižno tekmovanje European Young Chef Award je potekalo od 20. do 23. novembra 2023 v Hauts-de-France. Tekmovanje na temo “Inovacije na tradicijo” je predstavilo finaliste lokalnih tekmovanj iz različnih evropskih regij gastronomije. Sodelujoči tekmovalci so se pomerili z inoviranjem tradicionalnih receptov z uporabo lokalnih sestavin. Tekmovanje je bilo osredotočeno na kreativnost, spretnosti, pripovedovanje zgodb, trajnost in sodelovanje z lokalnimi pridelovalci hrane, kot so kmetje, ribiči in čebelarji. Dogodek si prizadeva ozaveščati mlade kuharje o pomenu ohranjanja regionalne prehrane in kulturne raznolikosti ter lokalnih rastlinskih in živalskih vrst.
Vir: velenjcan.si