Več kot tisoč tabornikov bo taborilo v Cerknem

Pred vrati je največje taborjenje v organizaciji Zveze tabornikov Slovenije – Taborniški zlet 2022. Zlet je vseslovensko taborjenje, ki ga taborniki pripravijo vsaka štiri leta, naslednji pa bo potekal med 29. 7. in 8. 8. 2022 na Smučarskem centru Cerkno.

Gre za največji dogodek Zveze tabornikov Slovenije, ki je v celoti voden prostovoljsko – gradilo ga bo več kot 300 prostovoljcev* za 700 udeležencev* (njihovih članov z vse Slovenije), potekal pa bo v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR). Organizatorji so si zadali cilj: Zlet bo priložnost za ponovno srečanje, popotovanje in doživljanje narave, spoznavanje sebe, ljudi okrog sebe in sveta, ki nas obdaja.

Taborništvo je gibanje, ki mladostnike vzgaja v samostojne, angažirane, odgovorne in solidarne posameznike. Zveza tabornikov Slovenije kot krovna organizacija se trudi svoje poslanstvo izvrševati na različne načine, eden ključnih je povezovanje tabornic in tabornikov iz Slovenije in širše. Zato taborniki verjamejo, da je Zlet tabornikov Slovenije eden najpomembnejših projektov njihove organizacije. Letos pa se obeta tudi zanimivost – taborni prostor bo v sodelovanju z URSZR namenjen preizkusu vzpostavitve in vodenja začasnega naselja v primeru naravnih nesreč.  

Komu je Zlet namenjen?

Udeleženci bodo v majhnih skupinah oz. vodih najprej krenili na štiridnevni pohod iz urbanih središč zahodne Slovenije (Logatec, Idrija, Škofja loka, Most na Soči), ki bo od njih zahteval poznavanje in uporabo različnih taborniških znanj, poznavanje narave, spoznavanje kulture, sebe in sveta okrog njih.

Po štirih dneh, ko bodo udeleženci prispeli do konca poti, bodo skupaj s prostovoljci na ravnini vrha Smučarskega centra Cerkno soustvarili skupno naselje, ki bo njihov dom do odhoda domov. Tabor bo priložnost, da se taborniki ponovno srečajo, ustvarjajo in predvsem izkoriščajo trenutke za skupno druženje. In po skoraj dveh letih, ko so zaradi širših družbenih razmer in ukrepov otroci več za računalniki kot na svežem zraku, ko se je prejšnje »normalno« začelo spreminjati, je Zlet priložnost, da ponovno preživijo več dni v naravi, da se posvetijo medsebojnim stikom in vrednotam, ki gradijo skupnost. Ker imamo srečo, da živimo v deželi, kjer je narava radodarna in še dokaj neokrnjena, se bodo zlili z njo in se ob tem potrudili, da s trajnostno naravnanim pristopom pustijo za sabo čim manjši ogljični odtis.

Vzpostavitev začasnega naselja z URSZR

Tabor je hkrati namenjen preizkusu vzpostavitve in vodenja začasnega naselja. Preizkus temelji na predpostavki, da območje severne Primorske, južne Gorenjske in Notranjske prizadenejo nenadne intenzivne padavine, ki povzročijo val migracij v hribovita varna območja. 

Zveza tabornikov Slovenije, občinski, regijski in državni štab civilne zaščite bodo preigravali postopke odziva v primerih, ki povzročijo val migracij v hribovita varna območja, skladno z državnim načrtom za vzpostavitev in upravljanje začasnih naselij. Preizkusu se bo pridružila tudi Slovenska vojska, ki bo 5. 8. dopoldan preskusila in predstavila svoje dejavnosti v sklopu pomoči civilnemu prebivalstvu.

Besedilo: Nicolas Vasnek, vodja komunikacij na Zletu 2022