Umetnik iz Črne, ki je naslikal že številne obraze, zdaj portretira koroške župane (FOTO)

Črnjan, slikar samouk, ki se lahko kosa tudi z akademiki, Dare Janet, katerega zaščitni znak so, če lahko tako rečemo, portreti, si je pred dnevi zastavil cilj, na platno spraviti koroške župane in županji.

Kot je povedal Črnjan, se običajno odloči za sklop portretov, ki jih potem postavi tudi na ogled. “Tokrat sem se odločil za župane in županji koroških občin. V preteklosti sem že portretiral tudi nekatere županje iz drugih slovenskih občin, prav tako sem že pred leti narisal našo županjo mag. Romano Lesjak. Zdaj pa sem si zadal cilj, da na platno spravim še ostale.”

Po njegovih besedah sodeč bi si verjetno črnjanski umetnik želel, da bi imeli na vrhu občin več žensk kot moških, saj raje slika ženske kot moške. “Ja ženske so lepše kot moški,” v smehu pove sogovrnik, ki doda, “pa še lažje jih je portretirati, saj imajo manj gub, nimajo brkov in dlak. Moški so že bolj mozoljasti in imajo zgubane obraze.”

Pri tem naj omenimo, da je Dare lani narisal portrete Črnjanov in Črnjank, pohvali se lahko tudi s portreti kraljeve družine,v njegovi bogati zakladnici umetnin pa najdemo tudi papeže različnih obdboij ter znane obraze iz Slovenije in tujine.

Kdaj si bomo lahko zbirko koroških županov in županij lahko ogledali v živo, nam natančnega datuma ni znal povedati. Dejal je, da čez noč ne gre, bo pa predvidoma s portreti zaključil konec poletja. “Saj vmes delam tudi druge stvari,” pove Janet, ki je tudi skrben dedek dvema vnukinjama. “Nista samo vnukinji, sta zlati vnukinji”, zaključi naš sogovornik, ki si pogosto nadene tudi predpasnik, vzame v roke kuhalnico in uživa v pripravi kulinaričnih dobrot.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije