Search
Close this search box.

Ta dva otroška avtosedeža sta odsvetovana za uporabo

Avto-moto zveza Slovenije je v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in organizacijami za varstvo potrošnikov v minulih mesecih opravila prvi del letošnjega testa otroških varnostnih sedežev. Večina testiranih sedežev v trgovinah ponuja dobro varnostno zaščito, dva od 33 pa sta dobila oceno slabo, zato AMZS odsvetuje njuno uporabo.

Sedež Tex Baby Eris i-size se na testu ni dobro odrezal, ker se je varnostna zaponka integriranega varnostnega pasu pri čelnem trku razletela in pas ni zadržal lutke v sedežu. Pri sedežu Babyauto Buddy i-size pa so v tekstilni oblogi ugotovili vsebnost sredstva proti gorenju TDCP, ki je bila višja od dovoljene.

Na drugi strani je Silver Cross Dream edini sedež, ki je na letošnjem testu dobil oceno zelo dobro, so v junijski številki Motorevije navedli pri AMZS.

Strokovnjaki na neodvisnem testu otroške varnostne sedeže preizkusijo v štirih glavnih kategorijah: varnosti, upravljanju, ergonomiji in morebitni vsebnosti škodljivih snovi. Tako morajo pri varnosti sedeži prestati preskusne trke, pri upravljanju se posvetijo namestitvi sedeža v avtu, pri ergonomiji pa z otroki preverijo udobje sedenja v sedežih.

Test, ki ga v svojih publikacijah in prek digitalnih medijev objavlja večina evropskih avtomobilskih klubov in potrošniških organizacij, je pokazal, da večina sedežev nudi dobro zaščito, enostavno upravljanje s sedežem in dobro ergonomijo.

“Zaradi posodobitev testnih protokolov in meril testiranja letošnji rezultati niso neposredno primerljivi z rezultati testov zadnjih nekaj let,” so pri AMZS povzeli besede odgovornega urednika AMZS Motorevije Blaž Požanel. Letos so namreč zamenjali testni avto. Volkswagnov golf so za letošnji preizkus zamenjali s karoserijo Volkswagnovega avtomobila polo. Prav tako so pri testiranju za preskusne trke uporabili nove otroške lutke, nove avtomobile pa bodo odslej uporabljali tudi za preskus upravljanja in ergonomije.

Test je pomemben tudi za izdelovalce sedežev, saj se slabše ocenjeni sedeži težko prodajo bolje obveščenim kupcem, je še dodal Blaž Požanel. AMZS je prvi del letošnjega testa objavil v junijski Motoreviji, drugi del bo objavljen v novembrski številki.

Dogodki