Search
Close this search box.

Spet v šolo: Poletne šolske počitnice najdaljše na Malti, najkrajše na Danskem, Nizozemskem in Norveškem

Enako kot v Sloveniji se bo večina šolarjev po Evropi v šolske klopi vrnila 1. septembra, vendar se datumi in trajanje počitnic med državami precej razlikujejo. Na Danskem se je pouk začel že 7. avgusta, na Malti pa se bodo učenci v šolo vrnili šele konec septembra. V večini izobraževalnih sistemov poletne počitnice trajajo od devet do 12 tednov.
Fotografija je simbolična

Dolžina poletnih in drugih šolskih počitnic je med evropskimi državami zelo različna, kažejo podatki Evropskega informacijskega omrežja za izmenjavo podatkov o izobraževanju (Eurydice) za 37 držav, vključenih v program EU Erasmus+. Mednje poleg 27 držav članic EU spadajo še Albanija, BiH, Švica, Islandija, Lihtenštajn, Črna gora, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija.

V vseh omenjenih državah se poletne počitnice začenjajo v obdobju od konca maja do druge polovice julija, v večini izobraževalnih sistemov pa trajajo od devet do dvanajst tednov.

Najkrajše poletne počitnice oz. počitnice, ki trajajo največ šest tednov, imajo Danska, nekatere nemške dežele, Nizozemska, nekateri švicarski kantoni in Lihtenštajn. Najdaljše počitnice pa imajo šolarji v večini italijanskih dežel, v Latviji in na Malti, kjer so poleti doma po 13 tednov.

V večini evropskih izobraževalnih sistemov se šolsko leto začne septembra. V 15 od njih učenci šolsko leto začnejo prvega dne v mesecu – to so nemško in flamsko govoreči deli Belgije, Češka, Estonija, Irska, Francija, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Slovenija, Slovaška, Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija in Srbija.

V osmih izobraževalnih sistemih pa se pouk začenja v avgustu, na Danskem denimo že prvi ponedeljek v mesecu – letos se je šolsko leto začelo 7. avgusta. Poleg Danske so v tej skupini še francosko govoreči deli Belgije, Finska, Švedska, Švica, Islandija, Lihtenštajn in Norveška.

Odločitve glede dolžine in začetka poletnih počitnic se znotraj nekaterih držav ponekod sprejemajo na deželni oziroma regijski ravni, ponekod pa tudi na občinski, denimo v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Španiji, Švici in na Nizozemskem.

Poleg tega oblasti na Češkem, v Franciji, na Poljskem, v Sloveniji in na Slovaškem lahko določijo različne datume za nekatere počitnice glede na geografsko območje. V teh primerih večinoma gre za zimske počitnice.

V nekaterih državah se dolžina poletnih počitnic razlikuje tudi glede na različne ravni osnovnega in srednješolskega izobraževanja. Učenci v osnovnošolskem izobraževanju imajo več počitnic kot srednješolci v Bolgariji, v Srbiji in v Litvi, nasprotno pa imajo učenci na Cipru, na Portugalskem in na Irskem več počitnic v srednješolskem izobraževanju.

Skupno trajanje počitnic v sklopu enega šolskega leta se prav tako razlikuje, v večini držav pa znaša med 100 in 120 dnevi na leto. Brez poletnih počitnic minimalno skupno trajanje počitnic v sklopu enega šolskega leta v večini izobraževalnih sistemov v obravnavanih 37 državah znaša med 30 in 49 dni.

Izjema je osem držav, kjer so počitnice brez poletnih skupno krajše od 30 dni, in šest držav, kjer skupna dolžina počitnic brez poletnih presega 50 dni. Med prve spadajo Bolgarija, Italija, Madžarska, Slovenija, Albanija, Črna gora, Severna Makedonija in Turčija, med druge pa celotna Belgija, Francija, Luksemburg, Romunija in Lihtenštajn.

Več kot 120 dni počitnic na leto imajo šolarji v sedmih državah – v Estoniji, Grčiji, Franciji, Italiji, Latviji, Romuniji in na Malti, pri čemer slednja prednjači pri skupnem trajanju počitnic, saj imajo šolarji na leto kar 135 prostih dni.

Medtem imajo učenci v šestih državah, med katerimi je tudi Slovenija, manj kot 100 dni počitnic na leto. Poleg Slovenije, ki se uvršča med države s podpovprečnim številom počitniških dni, so takšne še Bolgarija, Danska, Nizozemska, Lihtenštajn in Norveška. Najmanj počitnic – 87 dni – imajo na Danskem, Nizozemskem in Norveškem.

Dogodki

Enako kot v Sloveniji se bo večina šolarjev po Evropi v šolske klopi vrnila 1. septembra, vendar se datumi in trajanje počitnic med državami precej razlikujejo. Na Danskem se je pouk začel že 7. avgusta, na Malti pa se bodo učenci v šolo vrnili šele konec septembra. V večini izobraževalnih sistemov poletne počitnice trajajo od devet do 12 tednov.