Slovenija po številu izpuščenih zapornikov med epidemijo v samem evropskem vrhu

Slovenija je v vrhu držav v Evropi glede na delež izpuščenih zapornikov med pandemijo koronavirusa, je razvidno iz danes objavljene raziskave Sveta Evrope. Zaradi številnih izpuščenih zapornikov v okviru ukrepov za zajezitev širjenja bolezni pa zapori v Sloveniji niso več prenatrpani.

V okviru preventivnih ukrepov so evropske države izpustile več kot 122.000 zapornikov. Glede na delež izpuščenih zapornikov je na prvem mestu Turčija, ki je izpustila 35 odstotkov zapornikov, sledita Ciper in Slovenija s 16 odstotki. Na četrtem mestu je Portugalska s 15 odstotki izpuščenih zapornikov.

Zaradi številnih izpuščenih zapornikov zapori v Sloveniji niso več prenapolnjeni. Januarja je bilo namreč na sto prostih mest v zaporih zapolnjenih 108,9, v aprilu je bila ta vrednost 84,4.

Turčija sicer vodi tudi glede na absolutno število izpuščenih zapornikov, saj je zapore zapustilo 102.944 ljudi. Sledi Italija s 5739 izpuščenimi zaporniki in Španija s 4356. Slovenija je izpustila 230 zapornikov. Francija je sicer izpustila 10.188 zapornikov, vendar so v to všteti vsi zaporniki, ne le tisti, ki so jih izpustili zaradi preventivnih ukrepov.

Glede na raziskavo so v Sloveniji do 15. aprila potrdili okužbo s koronavirusom pri zaporniku, ne pa pri kakem od zaposlenih. Do tega datuma je bilo le osem držav, ki so vključene v raziskavo in so bile na voljo informacije, brez potrjenega primera v zaporih.

V raziskavi sicer niso obravnavali držav, ki imajo manj kot pol milijona prebivalcev. Od 43 vodstev zaporov jih je 20 sporočilo, da so izpustili zapornike v okviru preventivnih ukrepov med pandemijo. Štiri vodstva, ki so bila januarja prenapolnjena, so od izpustitve zapornikov zaradi covida-19 opazno zmanjšale gostoto v zaporih, poleg Slovenije še Ciper, Italija in Francija.

Se je pa opazno povečala gostota v zaporih na Švedskem, ki kot edina med raziskovanimi državami ni uvedla karantenskih ukrepov. Januarja so imeli 99,3 zapornika na sto mest, v aprilu pa 106. Število zapornikov se je sicer med drugim povečalo še v Bolgariji, Grčiji, na Danskem in Madžarskem.

Dogodki