Slovenija ima prvo certificirano proizvajalko zaščitene Slovenske potice

  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je decembra 2017 zaščitilo ime Slovenska potica z zajamčeno tradicionalno posebnostjo (ZTP). Prvi certifikat za proizvodnjo Slovenske potice (ZTP) pa je včeraj prejela Janja Štrumbelj iz Škofljice pri Ljubljani, poroča Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

»Vlogo za zaščito Slovenske potice (ZTP) so skupaj pripravile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Obrtna zbornica Slovenije. Slovenska potica je pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, ki je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu in kot taka predstavlja slovensko narodno sladico, na katero smo Slovenci zelo ponosni,« navajajo na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zaščita z zajamčeno tradicionalno posebnostjo (ZTP) pomeni, da proizvodnja ni geografsko omejena, torej se Slovenska potica lahko proizvaja kjerkoli, pogoj za uporabo zaščitenega imena Slovenska potica pa je certifikat, ki dokazuje, da je potica proizvedena natančno tako, kot je predpisano v t.i. potrjeni specifikaciji za Slovensko potico, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vloga za zaščito Slovenske potice na evropski ravni je trenutno v postopku pri Evropski komisiji.

Na spletnih straneh MKGP pa najdete tudi certifikate proizvajalcev za ostale zaščitene proizvode

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila