Slovenca postavila Guinnessov rekord v prejadrani razdalji v dvoje na jadrnici tipa dinghy

Bistričana Uroš Kraševac in Maruša Močnik sta včeraj presegla mejo 331,5 navtičnih milj, ki je bila potrebna za osvojitev novega Guinnessovega rekorda v prejadrani razdalji z majhno jadrnico tipa 'dinghy' za dve osebi brez kabine. V dobrih 80. urah sta prejadrala 360 navtičnih milj.
image (2)

Vedelo se je, da pot med Piranskim zalivom in Dubrovnikom ne bo lahka in da ju na morju čaka marsikatera nepredvidljivost, so v sporočilu za javnost zapisali člani njune ekipe. “Vendar jima je uspelo, na kar je ponosna celotna razširjena ekipa in njuni najbližji”, so dodali.

“Bili so vzponi in padci motivacije. Tudi morje, veter in sonce jima niso vedno prizanašali. Ostala sta močna, zdržala sta do konca in osvojila najpomembnejši mejnik za rekord nekje v neposredni bližini hrvaškega otoka Mljet,” so še zapisali in dodali, da sta svojo pot skupaj s spremljevalnim čolnom sta zaključila v Dubrovniku in se skupaj s peščico bližnjih poveselila v cilju.

Osemindvajsetletni Kraševac, ki je sicer na Jadralni zvezi Slovenije zaposlen kot trener mladinske reprezentance v razredu Laser Standard, se ukvarja tudi s t.i. offshore jadranjem oziroma tekmovalnim jadranjem na zelo dolge razdalje, so pojasnili v njegovi ekipi. Njegova sestra Maruša Močnik pa je nekdanja tekmovalna jadralka. V projektu je sodelovala tudi širša ekipa njunih prijateljev in znancev.

Pogoji za rekord so bili, da jadralca med jadranjem ne smeta imeti nikakršnega stika z zunanjim svetom. Javnost ju je lahko spremljala preko spleta, kjer sta objavljala vsakodnevne izzive, ki so jima jih lahko sproti zastavljali.

Kraševca prihodnje leto čakajo tudi kvalifikacije za regato Mini Transat. S 6,5 metra dolgo jadrnico razreda mini 650, ki velja za najmanjšo regatno oceansko jadrnico, bo poskušal prečkati Atlantik na preko 4000 navtičnih milj dolgi regati. Zunanja pomoč ni dovoljena, tekmovalec pa ne sme imeti stika s svetom in se ne sme posluževati niti vremenske podpore preko satelitov, poroča STA.

Kaj vse se je dogajalo tekom njunega jadralskega podviga lahko pogledate na spletni strani www.layline.si.

VIR: EventPlanet, STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Brane
Brane
3. junija, 2021 17:11

Super, super, čestitke obema pomorskima jadralcema. S težkimi pogoji in v štirih dneh, jima je uspel vpis v Guinnensovo knjigo rekordov. 🙂 Lp, KB

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.