Recept: Posušen paradižnik v olju

Julija in avgusta vrtovi kar prekipevajo od zelenjavnih pridelkov, začimbnic in sadja, ki omamno dišijo in z živimi barvami krasijo naše krožnike. Ni boljšega kot sveža solata iz paradižnika ali kumar z domačega vrta ali pravkar utrgana sočna breskev.
FOTO 1 (foto_Bojan Mihalič)
Stojnice Europarkove ekološke tržnice se v teh dneh šibijo pod težo pisanih domačih pridelkov.

Tudi v mariborskem Europarku se na ekološki tržnici ob sredah med 14. in 19. uro stojnice lokalnih ponudnikov šibijo pod težo zdravih domačih plodov in ekoloških sestavin. Čas obilnega pridelka lahko izkoristimo za pripravo omak, vlaganje zelenjave in sušenje začimb, ki nam bodo okuse poletja pričarali še globoko v zimo. Metka Ternjak Gomboc, strastna vrtnarka in strokovnjakinja za zdravo prehrano, je tokrat z nami delila recept za posušen paradižnik v olju in ideje za zasaditev zelenjadnic za jesenski čas.  

Recept: posušen paradižnik v oljčnem olju

Sušenje je star postopek konzerviranja zelenjave in se odlično obnese tudi pri paradižnikih, ki jih lahko vložimo v olje. Izberite popolnoma zrele paradižnike. Metka na primer prisega na pelate. Za sušenje lahko uporabimo električen sušilnik ali pečico, ki sta neodvisna od vremena, ali se znajdemo drugače in uporabimo pladenj ter mrežo iz pečice. Rezine paradižnika (brez mesnatega dela, ki ga uporabite za solate ali shranke) na gosto naložite na mrežo, izdatno posolite z morsko soljo in zaščitite pred insekti. Za boljši okus lahko dodate zelišča. Sušite 2-3 dni, ko so visoke temperature, in ponoči plodove zaščitite pred roso. Paradižnik je primeren za vlaganje, ko je na otip kot suha marelica. Takega vložite v kakovostno, hladno stiskano olivno olje. Če se kakšen ponesreči in ga preveč posušite, ga lahko porabite kot suho začimbo za omake in juhe.

Metka Ternjak Gomboc je prava zakladnica znanja in receptov.

Za vrtičkarje

Poletje nas zalaga z obilico raznovrstne zelenjave, a marljivi vrtičkarji že razmišljajo o setvah in zasaditvah zelenjadnic, ki jih bodo pobirali v hladnih jesenskih in  zimskih dnevih. V juliju in avgustu lahko sejete korenček, peteršilj, črno redkev, različne sorte radiča, endivijo, kitajsko zelje, ohrovt, zelje, rdečo peso, redkvico, kolerabo, repo, rukolo, špinačo, blitvo in krešo. Do začetka avgusta lahko ponovno sejete še kumare, bučke, grah in zgodnji stročji fižol in tudi zelišča. Upoštevajte dobre sosede, gredice naj bodo mešano zasajene in ne pozabite na zastirko, ki vam bo prihranila veliko dela.  V kakšen večji lonec posejte peteršilj, rukolo in še kakšna vam ljuba zelišča, da bodo čim bližje kuhinji v hladnih dneh. Za več nasvetov in odlično biološko pridelano hrano obiščite Europarkovo ekološko tržnico vsako sredo med 14. in 19. uro v pritličju nakupovalnega središča. Metka Ternjak Gomboc vsem skrbnim vrtičkarjem želi polne košare zdravih, lepih plodov in veselo vrtičkanje vse do zime.

V največjem nakupovalnem središču severovzhodne Slovenije je tudi poleti živahno, konec avgusta pa ne zamudite pestrega rojstnodnevnega dogajanja. Več informacij je na voljo na Europarkovi spletni strani in družabnih omrežjih.

Besedilo: IPPR agencija za komuniciranje / PR agency

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.