Prleška golobica Marjana najhitrejša na prestižnem tekmovanju golobov v Afriki

pigeon-918848_1920
Fotografija je simbolična

V Prlekiji še vedno odmeva sobotna zmaga cvenske golobice Marjane na prestižnem tekmovanju golobov pismonoš v Južni Afriki. 600 kilometrov dolgo pot je Marjana preletela v slabih 12 urah in pol, njena lastnika Barbara in Miha Sovič pa sta za zmago dobila 300.000 ameriških dolarjev.

South African Million Dollar Pigeon Race je eno najprestižnejših tekmovanj golobov, od 3600, kolikor so jih trenirali za tekmo, jih je v finalu poletelo 1548. Marjana je prvega zasledovalca prehitela za 16 minut, tretjeuvrščeni je priletel čez slabo uro in le ti trije so prileteli na cilj prvi dan.

“Golobi in tekmovanja so predvsem ljubezen, šele potem biznis. Meni je najbolj pomembno tekmovanje, na katero lahko vplivam sam. To pomeni tekmovanja doma, ki so maja, junija in julija, ko preskusiš sposobnosti svojih golobov. Tekma v Afriki pa je dokaz, da delamo dobro in da so naši golobi ravno toliko vredni, kot drugi, čeprav na papirju niso,” je za STA povedal Sovič.

Tekmo je spremljal na spletu, saj že pot golobov na tekmovanje precej stane, za štiri, ki jih je poslal tokrat, je plačal okoli 5000 evrov.

Na pot jih pošljejo mlade, stare od meseca do štirih mesecev, trenirajo jih drugi. Tokrat so jih začeli konec novembra, tako da so jih vozili čedalje bolj daleč, golobi pa so se seveda morali vrniti v golobnjak. Na razdaljo 120 kilometrov so jih vozili 25-krat, potem so bile dirke na razdalji od 160 do 340 kilometrov, vsi, ki so uspešno premagali te razdalje, pa so prišli v finale.

Sovič pravi, da na tekmah golobi dosežejo povprečno hitrost 100 kilometrov na uro, tokrat so bili počasnejši, saj so leteli proti vetru pri vročini 32 stopinj.

Sam ima golobe za tekmovanja tudi drugod po svetu, v Sloveniji pa je po njegovih besedah blizu 100 rejcev. Z golobi se je začel ukvarjati pri štirih letih, oče tekmuje z njimi že 40 let, podobno tudi stric. Čeprav sta uradna lastnika Marjane z ženo Barbaro, Miha priznava, da mu je Marjano za tekmovanje “posodil” oče.

“V Sloveniji smo na Cvenu trije od, rekel bi, boljših golobarjev,” je dejal Sovič, ki je zdaj pred veliko dilemo. Tuhta namreč, ali naj poskuša Marjano odkupiti. 14. februarja bo, tako kot drugi najboljši na tekmovanju, na dražbi, pri čemer polovica izkupička pripada rejcu.

Cene za goloba lahko dosežejo več 100.000 dolarjev.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.