Priljubljenost obiskovanja gora z vodnikom narašča, gosti izredno pošteni

  • Arhiv PD Mežica
Obisk slovenskih gora v družbi gorskega vodnika postaja vse bolj priljubljena turistična dejavnost. Kot je za STA povedal predsednik združenja vodnikov Mitja Šorn, zanimanje strmo raste že desetletje, večina gostov prihaja iz tujine. Prav zato je koronakriza to dejavnost močno prizadela, a je v poletnih mesecih spet oživela.

Obisk gora z vodnikom je izredno popularen predvsem pri tujcih. Šorn, tudi sam aktiven vodnik, svojega poklica in gostov ne more prehvaliti. “Več kot 90 odstotkov je res zelo prijetnih. Mnogi med njimi na naših običajno dvodnevnih pohodih na Triglav sklenejo dolgotrajna prijateljstva. Seveda pa je kdaj med njimi tudi kdo, ob katerem se vprašam, ali mi je tega treba. A ti so res v manjšini.”

Ne le sproščenost in prijaznost, Šorn pravi, da gre tudi za izredno poštene goste. V visokogorju ne poslujemo s plačilnimi karticami in zato moram včasih v kočah kaj založiti iz lastnega žepa. Tudi ko se kdo v zadnjem trenutku prijavi na turo, ga vzamemo s sabo po principu zaupanja, saj v gore ne jemljem davčne blagajne. Gostje te račune poravnajo kasneje in v vseh teh letih se mi še ni zgodilo, da bi mi kdo ostal kaj dolžan,” opisuje Šorn, ki pravi, da je s svojimi skupinami doživel že vrsto lepih dogodivščin, enkrat so bili priča tudi snubljenju neveste.

Preberite tudi: S turističnimi boni na Peco na tovste grumpe in kločeve nudlne

Obiskovanje gora z vodnikom je pri tujih turistih zelo popularno šele v zadnjem desetletju, čeprav ima Slovenija bogato gorniško tradicijo in se po urejenosti poti lahko primerja z vsemi alpskimi državami. Kot pravi Šorn, je razlogov za to več. “Premalo aktivni smo bili tudi v združenju in do pred desetletjem se tovrstnih aktivnosti ni aktivno ponujalo gostom. Še pred petimi leti, če si je gost zaželel zimski vzpon na Triglav, so mu razložili, da to ni možno. Zdaj smo bolj aktivni mi, turizem je šel v pravo smer in posledično tudi vodništvo doživlja vse večjo priljubljenost.”

Prostora za razvoj je po njegovi oceni še veliko. Med Šornovimi gosti je največ turistov iz Belgije, Nizozemske in Velike Britanije. Prepričan pa je, da bi lahko privabili tudi goste iz goratih dežel, če bo Sloveniji uspelo predstaviti zahtevnejše poti in stene v naših gorah.

“Imamo tudi slovenske goste. Ti se najpogosteje odločajo za triglavsko severno steno, pa kakšna zahtevnejša gorska prečenja ter zimski obisk gora in turno smuko,” je pojasnil Šorn.

Med tujci velja izredno zanimanje za Triglav, nekaj je drugih obiskov Julijskih Alp. Daleč največje povpraševanje je za vzpone na Triglav. Precejšnje zanimanje je tudi za znane poti na Malo Mojstrovko, Prisojnik, Mangart. A po prepričanju Šorna bi morali tujcem predstaviti tudi ostale slovenske gore. Zanimanja za vzpone na vrhove v Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah malo, čeprav ponujajo zanimive in zahtevne izzive, je dodal.

Vodniki skušajo biti cenovno dostopni, njihove cene se začnejo pri 200 evrih.Zahtevnejše poti so seveda dražje,” še dodaja Šorn, čigar kolegi lep del prihodka ustvarijo tudi s tečaji gibanja v feratah, predvsem pa s tečaji obiska gora in turnega smučanja pozimi. Gre za aktivnosti, ki so trenutno v modi, samo ferato v Mojstrani na leto obišče več kot 10.000 plezalcev.

Sezona 2020 pa je povsem drugačna od preteklih let in tudi gorski vodniki so zaradi koronavirusa in zaprtih meja doživeli izjemen upad gostov. Šorn jih je v primerjavi z letom 2019 ocenil na 20 odstotkov. V zadnjem času pa se zadeve vendarle umirjajo.

Zelo prizadeti smo bili že v marcu, ko je na vrhuncu sezona turnega smučanja. Sledilo je zaprtje meja. A tudi ko so se meje vnovič odpirale, je bilo težav veliko. Sam sem junija izgubil že dogovorjene goste iz Belgije, Poljske in Nizozemske, ki so se zaradi vseh težav odločil za obisk Avstrije in Italije,” pravi Šorn.

V Sloveniji je aktivnih približno 70 vodnikov, okrog 30 jih dela profesionalno, številni tudi v Franciji in Nemčiji. Vsaj v juliju imajo spet vsi goste, čeprav zadeve še niso enake lanskim. “Ko letos zazvoni telefon in dobim povpraševanje, če je kratkoročno moč urediti obisk gore ali ferate, to po nekaj nadaljnjih klicih gre. Lani je bilo to nepredstavljivo, saj smo že v mesecu maju naredili sezame za poletje. Obseg torej je manjši, a zdaj imamo vsaj spet delo.”

Pripravil Aleksander Gasser

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila