Podelitev Zlatega častnega znaka za zasluge Republike Avstrije slovenskemu državljanu Lovru Sodji

Vlada je v četrtek, 4. aprila 2019, na redni seji podala pozitivno mnenje k podelitvi Zlatega častnega znaka za zasluge Republike Avstrije slovenskemu državljanu Lovru Sodji.

Kot navaja vlada v sporočilu za javnost, želi Republika Avstrija Lovra Sodjo odlikovati zaradi njegovega prispevka h krepitvi dvostranskih odnosov med Avstrijo in Slovenijo. Lovro Sodja je od 2005 aktiven član upravnega odbora Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva v Ljubljani, od leta 2011 pa predsednik društva.

Društvo v sodelovanju s Kulturnim forumom avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani organizira Koroške kulturne dneve v Ljubljani, poleg tega pripravlja tudi strokovne ekskurzije v Avstrijo in skrbi za sodelovanje z drugimi sorodnimi društvi in klubi iz Celovca, Dunaja, Gradca, Maribora in Ljubljane. Za svoje delo je Lovro Sodja prejel Častno priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana za izjemen prispevek na področju medkulturnih izmenjav in krepitev vezi med Slovenijo in Avstrijo.

FOTO: Vesna Lovrenčič, Naš časopis

Več o Lovru Sodji si lahko preberete TUKAJ.

Zlati častni znak za zasluge spada med odlikovanja, ki jih od leta 1952 podeljuje zvezni predsednik Republike Avstrije. Najvišje odlikovanje je velika zvezda za zasluge Republike Avstrije. Sledita veliki zlati in srebrni častni znak na traku, nato veliki zlati in srebrni častni znak z zvezdo; veliki zlati in srebrni častni znak za zasluge, zlati in srebrni častni znak za zasluge, zlati in srebrni znak za zasluge ter zlata in srebrna medalja za zasluge. Poleg omenjenih odlikovanj zvezni predsednik podeljuje še odlikovanje za znanost in umetnost, vojaška odlikovanja ter odlikovanje za zasluge pri osvoboditvi Avstrije, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja