Očetje danes praznujejo svoj dan

Mednarodni dan očetov je praznik, ki se v večini držav praznuje vsako tretjo nedeljo v juniju.

Tretjo nedeljo v juniju, letos je to danes, 16. junija, praznujejo v številnih državah sveta mednarodni dan očetov (sicer neformalni praznik), ki ga ponekod obeležujejo tudi druge dni v letu. Sicer pa enako kot materinski dan tudi ta dan izvira iz ZDA.

Po materinskem dnevu leta 1909 je Sonora Smart Dodd menila, da si tudi očetje zaslužijo svoj dan. Kljub njenim prizadevanjem je šele leta 1972 ameriški predsednik uzakonil dan kot nacionalni praznik.

Na ta dan poleg Američanov praznujejo tudi v Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Indiji, na Japonskem, Kitajskem ter še v nekaterih drugih državah. V Rusiji praznujejo 23. februarja, prvo nedeljo v juniju praznujejo v Švici, drugo nedeljo v juniju v Avstriji in Belgiji, na prvi poletni dan v Libanonu, Siriji, Egiptu in Jordaniji, medtem ko v Avstraliji in na Novi Zelandiji praznujejo prvo nedeljo v Septembru.

FOTO: Pixabay

Praznik očetov pa se vse bolj uveljavlja tudi v Sloveniji. Kljub temu pa pri nas praznovanje dneva očetov ni tako razširjeno kot v drugih državah in je veliko manj odmevno, kot je praznovanje materinskega dne, ki je 25. marca. Še najbolj razširjeno je praznovanje 10. marca, ko je dan mučenikov, vendar je ta dan namenjen vsem moškim in ne le očetom.

Vloga očetov v družini se je sicer s časom precej spremenila. Moški posebej v zadnjih letih prevzemajo vedno večjo vlogo pri vzgoji in negi otrok v najzgodnejšem obdobju, hkrati pa aktivneje sodelujejo tudi v gospodinjstvu, kot je to večinoma veljalo za njihove očete.

Vir: Splet