Na tekmi UEFA superpokala je žogo krasila tudi risbica 11-letnega Vana

Fotografija je simbolična.

Nogometna žoga za tekmo UEFA superpokala, ki se je odvila v sredo je imela prav poseben dizajn. Sestavljale so jo otroške risbe, ki so bile izbrane na Uefinem natečaju. Med njimi je bila tudi risba enajstletnega Vana, ki je nastala na nogometnem taboru v Mladinskem zdravilišču RKS Debeli rtič.

Če ste se med tekmo Bayern iz Munchna in Sevillje FC osredotočili na žogo, ste lahko opazili, da je ta posebna. Za njen dizajn so namreč poskrbeli otroci s svojimi risbicami. Te so bile izbrane v sklopu Uefinega natečaja, na katerega je prispelo več kot 200 risb iz cele Evrope. Med osemnajstimi izbranih, ki so bile integrirane v dizajn žoge, je tudi risba iz Slovenije. 

To je ustvaril enajstletni Van iz Ankarana, med svojim počitnikovanjem v Mladinskem letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič. 

Slednje že nekaj let sodeluje z Uefino fundacijo za otroke in med poletnimi počitnicami redno organizira nogometne tabore, namenjene otrokom iz različnih okolij z zdravstvenimi težavami ali  ker nimajo dobrih pogojev v življenju.

Na enem izmed taborov je sodeloval tudi Van, ki mu nogomet pomaga, da se poveže z drugimi otroki. Van, ki ima posebno obliko Aspergerjevega sindroma je svoja čustva izrazil v risbi. Kot je dejal za Uefin natečaj, veliko riše in tokrat je narisal tisto, kar je bistvenega pomena za vsak šport. Njegova risba oziroma strip prikazuje dve ekipi – zmagujočo in poraženo. S stripom pa sporoča, da v športu ni pomembno zmagati, ampak se zabavati. Kot pravi, je “to sporočilo namenjeno vsem otrokom, da se ne navadijo vedno zmagovati.” 

Ob izboru risb je predsednik Uefe Aleksander Čeferin, dejal, da je “prepričan, da bodo otroci navdušeni, ko bodo na žogi, s katero bodo nogometni zvezniki na tako pomembni tekmi dosegali gole, videli svoje risbe. Pravi navdih je bilo videti te odlične risbe in slišati zgodbe otrok. Upam, da jim bo v veselje, da je njihova umetnina pristala na žogi za tako pomembno tekmo in jih bo to motiviralo ne le za igranje nogometa, temveč tudi za to, da sledijo svojim sanjam.”

Poleg Vanove risbice so žogo krasile še risbe otrok iz Češke, Nemčije, Madžarske, Litve, Nizozemske, Portugalske, Španije in Švice.

Več o samem natečaju, zgodbi Vana in ostalih otrok pa si lahko preberete na spletni strani Fundacije tukaj.  

VIR: RK Slovenije

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije