Na nebu bomo priča izjemnemu astronomskemu pojavu, ki se je nazadnje zgodil pred 400 leti

Na nebu bomo danes priča izjemnemu astronomskemu pojavu, ki se je nazadnje zgodil pred 400 leti. Gre za t. i. veliko konjunkcijo, ko bosta planeta Jupiter in Saturn na videz tako blizu, kot nista bila že od leta 1623. Pojav sovpada z zimskim solsticijem oziroma Sončevim obratom, ko je dan najkrajši, noč pa najdaljša, in pomeni začetek zime.
astronomy-4251796_1920

Jupiter in Saturn bosta nocoj le šest ločnih minut vsaksebi. Pojav bo viden tudi s prostim očesom, in sicer na jugozahodnem delu neba nizko nad obzorjem. V večernem mraku, nekje okoli 17. ure, bo najprej viden Jupiter, potem pa v njegovi neposredni bližini še Saturn.

Če si pomagamo z običajnim daljnogledom, bomo po besedah Igorja Žiberne iz Astronomskega društva Orion lahko videli še vse štiri Jupitrove lune, dve od teh bosta prav tako izjemno blizu skupaj. S teleskopom pa je mogoče občudovati poleg Saturnovega obroča še nekatere svetlejše Saturnove lune.

Naslednjič bosta Jupiter in Saturn tako tesno skupaj šele čez 60 let. To je seveda vse le navidezno, saj sta planeta fizično kar 720 milijonov kilometrov narazen.

Opazovanje konjunkcije Jupitra in Saturna bodo člani astronomske skupine na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko in astronomskem observatoriju predstavili na današnjem dnevu odprtih vrat z začetkom ob 16. uri. Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz več krajših prispevkov, med njimi bo tudi ogled observatorija ter prikaz praktične delavnice opazovanja s teleskopom.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.