Search
Close this search box.

Na delovnem mestu se je zaljubilo tri četrtine vprašanih

Delovno mesto je pogosto kraj, kjer preskakujejo iskrice. Na delovnem mestu se je zaljubilo ali romantično zapletlo 75,7 odstotka sodelujočih v anketi, ki jo je v začetku februarja na vzorcu 814 anketirancev izvedel karierno-zaposlitveni portal Mojedelo.com. Med njimi jih je svoj romantični zaplet obžalovalo 152 oz. 18,7 odstotka vprašanih.

Zaljubljenost lahko pozitivno vpliva na uspešnost, delovno zavzetost in pozitivno energijo zaposlenih, saj spodbudi produktivnost in prinaša pozitivnost v delovno okolje. “Ob odkritih in odraslih odnosih je lahko novo nastala ljubezen velika gonilna sila in vir motivacije, tako za zaljubljenca kot tudi za druge člane ekipe,” je ob torkovi objavi ugotovitev ankete menila Monika Burjek z Mojedelo.com.

Po izsledkih ankete Mojedelo.com, ki jih je posredovala agencija Adrema, ljubezen na delovnem mestu zaradi prepleta poklicnega z zasebnim okrni našo zasebnost, zaljubljenca lahko postaneta predmet govoric in namigovanj, še posebej, če gre za romanco med nadrejeno in podrejeno osebo. Zaradi ljubezenskega para utegne delovno okolje postati bolj stresno in napeto, pojavi se lahko rušenje razmerij moči. Vpletena v razmerje pa se v primeru razhoda znajdeta v nezavidljivem položaju, ki vpliva na ostale zaposlene. Poleg tega lahko romantično razmerje na delovnem mestu negativno vpliva na posameznikov ugled v službi ali ga celo stane službe, med drugim navaja portal.

“Ljubezen na delovnem mestu se nam lahko zgodi, a krmarjenje skozi resno romanco je lahko kar zahtevno, hkrati pa tudi poplačano z osrečujočim razmerjem. Vsekakor tudi delodajalci dandanes ta razmerja veliko bolj podpirajo, kot so morda nekoč,” še meni Burjek.

Mojedelo.com v anketi, ki je bila opravljena med 31. januarjem in 8. februarjem, kot ključno izpostavlja, da se zaljubljenca vnaprej seznanita z morebitnimi tveganji romantičnega razmerja in politiko podjetja do romanc na delovnem mestu. Pomembno je tudi, da svojega razmerja ne skrivata, temveč ga priznata nadrejenemu in da ohranita korektne odnose s sodelavci.