Med prebivalci Slovenije tudi nekaj “velikonočnih priimkov”

Korošcev, ki se pišejo Hren, je 34, s priimkom Zajec se jih ponaša 13, priimka Pirh in Šunkar pa na tem območju ni zaznati.
pirh

Ob veliki noči, največjem krščanskem prazniku, ki simbolizira Kristusovo vstajenje in je za vernike zelo pomemben, praznujejo pa ga tudi ostali, predvsem kot družinski praznik, najpogosteje pomislimo na pirhe, predvsem najmlajši na velikonočne zajce, v kuhinji pa na ta dan ne sme manjkati hren.

Preverili smo, koliko pa je v Sloveniji prebivalcev, ki jih zajec, hren in pirhi spremljajo vsak dan. Po podatkih Statističnega urada RS je bil na dan 1. 1. 2018 med vsemi priimki priimek Zajec po pogostnosti uvrščen na 300. mesto, nosi pa ga 721 prebivalcev, priimek Hren se po pogostosti uvršča na 83. mesto, prebivalcev s tem priimkom je 1440, Pirh pa zaseda 5536. mesto, v Sloveniji pa jih najdemo 76.

Korošcev, ki se pišejo Hren, je 34, s priimkom Zajec se jih ponaša 13, priimka Pirh in Šunkar pa na tem območju ni zaznati.

V bazi podatkov smo iskali tudi priimek Potica, Jajce ali Šunka, ki pa jih ni zaznati. Je pa bilo lani v Sloveniji 40 prebivalcev s priimkom Šunkar, kar je precej dober približek imena še ene velikonočne dobrote. Priimek se sicer po pogostnosti uvrščen na 8845. mesto, vendar ga na Koroškem ni zaznati.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.