Letos za tretjino porok manj kot v istem obdobju lani

heart-529607_1920

Koronavirus je vplival tudi na število porok. Od 28. aprila naprej, ko so poroke ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širitve covida-19 spet mogoče, pa do 5. avgusta je bilo na upravnih enotah sklenjenih za tretjino porok manj kot v istem obdobju lani. Zaradi ukrepov in negotovosti je veliko porok prestavljenih na jesen in prihodnje leto.

Po podatkih Upravne enote Ljubljana je bilo tako med 28. aprilom in 30. julijem 183 porok, kar je približno za polovico manj porok kot v enakem obdobju lani, na Upravni enoti Maribor pa so do 5. avgusta sklenili 131 zakonskih zvez, kar je tretjino manj kot lani. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo med 28. aprilom in 5. avgustom na vseh upravnih enotah 1420 porok, v istem obdobju lani pa 2076. Letos je bilo torej za približno tretjino porok manj.

Tako na mariborski in ljubljanski upravni enoti kot na dveh priljubljenih poročnih lokacijah so za STA potrdili, da se je zaradi epidemiološke situacije in ukrepov več parov odločilo za prestavitev poroke na kasnejši čas, manj je bilo odpovedi porok.

Na blejskem gradu so imeli termine za letošnje leto že zapolnjene, nepričakovan kolaps pred sezono porok pa je zelo močno zaznamoval poročno dejavnost, ki vključuje hotelirstvo in gostinstvo, pa tudi kozmetiko in frizerstvo, so na Bledu opisali za STA.

Tako so imeli na Bledu med 28. aprilom do 5. avgustom tri poročne obrede slovenskih parov. Večina parov je rezervacije za poročne obrede najprej prestavila na avgust in september, a so kasneje ugotovili, da je v “turbolentnih razmerah” načrtovanje nemogoče. Tako je večina svoje poročne rezervacije prestavila na prihodnje leto, so še sporočili z blejskega gradu in dodali, da je odpovedi porok zelo malo.

Podobno opažajo na še eni priljubljeni poročni lokaciji, na gradu Bogenšperk, kjer so imeli od začetka maja do začetka avgusta 14 porok, kar je sicer podobno kot lani, a manj od pričakovanj. Odpovedane so bile tri poroke, prestavljenih pa pet, so pojasnili za STA. Podobno kot na blejskem gradu je bilo veliko majskih in junijskih porok prestavljenih na jesen ali naslednje leto.

So pa tudi pari, ki so se odločili čakati do konca in se bodo zadnji teden pred načrtovano poroko odločili, ali se bodo poročili ali ne. Kot so še pojasnili na gradu Bogenšperk, se je več parov odločilo, da se bodo v primeru poslabšane epidemiološke situacije poročili le ob prisotnosti prič in brez svatov.

Tako na Bledu kot na Bogenšperku dodajajo, da so bile zaradi negotovih razmer in spreminjanja pravil vlade ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje priprave na poroke za nekatere pare bolj stresne kot je to običajno. “V aprilu sem dobila ogromno klicev nevest, ki so imele rezervirane poroke na drugih lokacijah, kjer pa so jim poroko odpovedali. Zato so se prestavili k nam, ker jim lahko ponudimo zunanje poročne lokacije in varno opcijo v primeru slabega vremena,” je za STA povedala Marta Kotar z Bogenšperka.

Tudi na blejskem gradu so zaradi možnosti obreda na prostem v prednosti. Ker je vreme to dopuščalo, so tako na prostem izvedli vse obrede od konca aprila naprej. Po njihovi oceni jim uspeva ob upoštevanju ukrepov obrede izpeljati tako, “da nihče sploh ne opazi, da veljajo nova pravila”. Sproščenost in prijetno počutje parov in svatov, kljub upoštevanju predpisov, je namreč zelo pomembno in morda tudi nova realnost, so še zapisali.

Anketa: 40 odstotkov parov prestavilo poroko, 17 odstotkov jo prilagodilo trenutnim razmeram

Poročna agencija Organizacijaporok.com je julija izvedla spletno raziskavo o vplivu epidemije covida-19 na organizacijo porok. Raziskava je med drugim pokazala, da je 40 odstotkov vprašanih parov datum poroke prestavilo, 17 odstotkov parov pa je poroko prilagodilo trenutnim razmeram tako, da so na slavje povabili manj svatov.

Pari, ki so se odločili za prestavitev poroke, pri tem sicer niso imeli večjih težav. Več kot polovica parov je pri tem navedla, da so bili poročni ponudniki zelo razumevajoči in so vrnili plačane depozite. Tako skoraj 65 odstotkov parov zaradi prestavljanja poroke ni izgubilo nič denarja, medtem ko jih je devet odstotkov izgubilo 1000 evrov ali več.

Na agenciji so pri tem podali tudi nekaj nasvetov, kako se lotiti prestavitve poroke. Kot navajajo, parov ni treba biti strah prestavitve poroke, saj so v trenutnih razmerah vsi poročni ponudniki zelo razumevajoči. Če par razmišlja o prestavitvi poroke, naj najprej izbere nov datum, pri čemer je bolje, da se razmišlja o naslednjem letu.

O prestavitvi je treba obvestiti lokacijo in se poskusiti dogovoriti za nov datum. O novem datumu je potrebno obvestiti tudi ponudnike, kjer se sicer lahko zgodi, da bodo takrat že zasedeni, ter seveda svate. A nova vabila naj še počakajo, pošlje pa na se jih nekaj tednov pred poroko, še navaja agencija.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.