Koroški splavarji gradijo nov splav

»Na Koroškem je fajn« 2013

Na pobudo Koroških splavarjev so se ponudniki turističnih storitev na Koroškem odločili organizirati celoletno turistično dogajanje pod naslovom „Na Koroškem je fajn“, ki združuje ponudnike turističnih storitev na Koroškem v Dravski, Mislinjski in Mežiški dolini.

 

 

Koroški splavarji se z gradnjo novega splava pripravljajo na novo turistično sezono

Koroški splavarji v poletne mesece vstopajo z barvito ponudbo splavarskih atraktivnosti, ki Dravsko dolino oživijo z mnogimi turisti, željnih zanimivih doživetij. Od aprila do oktobra se poleg splavarjenja, doživljajskega spusta s splavom Cizejem ter otroških flosarskih rajž obeta nemalo dogodkov, ki bodo zaznamovali letošnjo turistično sezono na Koroškem.

 

 

Četrtek, 18. april 2013, 16.00 – Prikaz gradnje novega splava

Splavarstvo po reki Dravi se ponaša z dolgoletno tradicijo. Tradiciji že 13. leto dajejo pečat Koroški splavarji, ki ravno v tem času sekajo les za izgradnjo novega splava. Po novembrskih poplavah v letu 2012 so namreč turistični splav odnesle stoletne vode. Ves mesec april bodo potekale priprave za pričetek sestavljanja novih splavov, 18. aprila pa bodo Koroški splavarji v splavarskem pristanu na Gortini na Muti prikazali gradnjo novih splavov » TALJANŠKOV«, kot se tudi imenujejo.

 

 

Sobota, 27. april 2013, 13.00 – Krst novega splava, položitev temeljnega kamna kapelice svetega Miklavža in prva vožnja z novim turističnim splavom

Krst novega splava bosta izvedla dekan Dravske doline in krajevni duhovnik. Sledil bo pozdravni nagovor župana in idejne vodje splavarjenja po reki Dravi. Sledi izplutje splava iz splavarskega pristana na Gortini s častnimi gosti in poslovnimi parterji na panoramsko vožnjo. Za odlično razpoloženje in dobro voljo bodo poskrbeli Koroški splavarji na Dravi.

 

Sobota, 11. maj 2013 – Tradicionalna promocijska prireditev »Na Koroškem je fajn!«

Osrednja promocijska prireditev, organizirana v soboto, 11. maja, predstavlja zanimivo turistično prireditev z namenom predstavitve ponudbe in turistične zanimivosti Koroške tako domači kot tudi širši slovenski in tuji javnosti. Celodnevni promocijski izleti za obiskovalce bodo vključevali ogledne točke: Splavarjenje s Koroškimi splavarji, doživetje na turistični kmetiji Klančnik, ogled galerije in hiše mojstrovin Perger, ogled Mitnice Muta, ogled podzemlja Pece ter Polhovega mlina.

V okviru otvoritve nove turistične sezone Koroški splavarji v tem letu predstavljajo tudi posebno novost, in sicer Srednjeveško splavarjenje. Čeprav je za ta čas o splavarjenju in prometu po reki Dravi malo znanega, so splavi po reki Dravi ljudem bila edina transportna povezava in pot vse od Avstrije do Donave. Prvi viri splavarstva segajo v 13. stoletje (l. 1280), torej v sredino srednjega veka. Takrat so bili splavi enostavna lesena plovila, s katerimi so trgovci, kmetje in meščani prevažali sode, kole za trte in drugo blago z namenom prodaje.

Tudi Koroški splavarji se bodo za kratek čas vrnili v srednji vek. Berači, kmetje in tihotapci bodo pod budnim očesom koroške gospode na splav za prodajo natovorili raznovrstno blago. Le to je bilo potrebno včasih skrbno paziti, saj so bili tatovi stalno na preži. Tudi tokrat bodo naše blago tatovi in razbojniki poskušali ukrasti, toda orožniki bodo nadlogo hitro našli in jo privezali na Pranger – sramotilni steber. Vse to je le delček čudovitega doživetja, Koroški splavarji se bodo preoblekli v srednjeveška oblačila in vam približali splavarjenje nekoč in danes. Veličastni reki Dravi bodo tako dali svojevrsten pečat večne reke, vsem obiskovalcem pa ponudili povsem novo doživetje.

V okviru projekta »Na Koroškem je fajn!« se bosta v mesecu juniju odvila dva tematska izleta.

Sobota, 9. junij 2013 – Pravljični dan na Koroškem Celodnevni družinski izlet zajema obilico pustolovskih dogodivščin. Vključuje obisk pravljične vasi Leše, kjer med drugim s kratkim pohodom v skrivnostni svet Žal Žen obiskovalci srečajo gorske vile, na turistični kmetiji Klančnik otroke pozdravi lepa košuta in jih popelje na ogled živalskega vrta ter splavarjenje na reki Dravi, kjer bodo otroci skozi Pravljico o Dravi izvedeli vse o reki in življenju ob njej.

Soboto 29. junij 2013 – Srednjeveški dan na Koroškem

V sodelovanju s hišo mojstrovin Perger, turistično kmetijo Klančnik in Go turizmom – Mitnico Muta, Koroški splavarji predstavljajo povsem nov program izleta z naslovom Srednjeveški dan na Koroškem. Turistična ponudba bo na ta dan obarvana srednjeveško. Poleg obstoječih zanimivosti si bodo obiskovalci v galeriji in hiši mojstrovin Perger ogledali razstavo srednjeveških dogodkov, v Klančnikovi kleti okusili srednjeveško grajsko pojedino, se podali na srednjeveško splavarjenje in dan zaključili na srednjeveški tržnici pri Mitnici na Muti, kjer se bo trgovalo, barantalo in preizkušalo domače dobrote.

Meseca julij in avgust, Poletje ob Dravi

Splavarski pristan na Gortini v občini Muta bo meseca julija in avgusta obarvan z dogodki v okviru Poletja ob Dravi, ki prinaša sproščujoče petke – nočno splavarjenje ob baklah z glasbenim programom ter animacijo in doživete sobote s splavarskimi vožnjami in zaključno prireditvijo Flosarski bal.

Ponudniki turizma na Koroškem s povezovanjem oblikujejo nove produkte, ki jim omogočajo rast števila gostov iz slovenskega in tujega trga. Obenem se želijo zahvaliti Koroški regionalno razvojni agenciji, ki je ponudnike podprla v obliki promocije in oglaševanja na trgih tako doma kot tudi v zamejstvu.

Ponudniki z združevanjem in skupnim nastopom ter oblikovanjem novih turističnih produktov, nakazujemo nadaljnja prizadevanja za razvoj turistične ponudbe Koroške, gostje, ki obiščejo naše kraje pa potrjujejo naš slogan »Koroškem je fajn!«.

 

 

 

Koroški splavarji na Dravi

Anton Gostenčnik, idejni vodja projekta

Lucija Lauko, projektna sodelavka

Kontakt: 02 87 23 333, 040 186 508 ali info@splavarjenje.com

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije