Search
Close this search box.

Korošica Črno zamenjala za Polzelo, kaktuse pa za tropski vrt (VIDEO in FOTO)

Tokrat smo se odpravili na obisk h Korošici, ki je rodno Črno zamenjala za Andraž nad Polzelo in kot pravi, kaktuse za tropski vrt. Črnjanka Ivica Juvan (dekliško Špan) je že od nekdaj občudovala rože, ljubezen in veselje do vrtnarjenja pa sta zdaj njena strast in sprostitev, k čemur je veliko pripomogel tudi njen mož Silvo.

Že ob prihodu na dvorišče so nas pozdravile pisane rožice, katerih število, raznolikost in velikost se ob potki do hiše še samo stopnjuje. Na koncu pa se ob robu hiše razprostre čudovit tropski vrt, kot mu pravita Ivica in Silvo. To je njun kotiček za sprostitev, kjer se zvečer ob ribniku rada usedeta, poklepetata in ob šumenju vode občudujeta njune rastline, za katere v prvi vrsti skrbi Ivica, velik ljubitelj raznovrstnega zelenja pa je tudi Silvo.

VIDEO: Tropski vrt pri družini Juvan

Kot pove Korošica, so rože njena strast že od nekdaj, vendar je pred leti lahko zaradi prostorske stiske gojila le kaktuse in manjše rastline, zadnjih sedem let pa je obdana s številnimi rastlinami, ki so zapolnile vsak kotiček okoli hiše in v njej.

Po njenih besedah je zdaj v poletnem času še prav “fajn”, ko jih lahko imata veliko tudi na prostem, pozimi pa je, kot je dejala, v hiši vsak kotiček zapolnjen z rožami. Številne rastline, ki jih imava na vrtu namreč ne prezimijo na prostem in jih je potrebno pozno jeseni spraviti na toplo. Kar pomeni, da v hiši zapolnimo vsako luknjo.” V notranjosti hiše pa sta akvarij preuredila v paludarij.

VIDEO: Paludarij

Na vrtu in v hiši pa vsako leto poskrbita, da vedno nekaj cveti. “Rastline imava posajene tako, da povsod vedno tudi kakšna cveti, da smo ves čas obdani z različnimi barvami.”

Pogosto uživa ob vonju Angelskega zvona (trobente), ki še posebej lepo diši pozno zvečer.

Koliko imata vseh rastlin, ne ve, ker jih nikoli nista preštela. Z nasmehom na obrazu odvrne: “Ogromno.” Se pa njuni zbirki skoraj vsak teden pridruži še kakšna nova. Nekaj jih vzgoji sama, naredi potaknjence, jih vzgoji iz koščic, nekatere je dobila podarjene, veliko pa sta jih s partnerjem tudi kupila. Saj sta redna obiskovalca vrtnih centrov. Tudi dopust najraje preživita v naravi, ob potokih, kjer se vedno najde tudi kaj za domov, pove Ivica in doda, da se pogosto odpravita v botanični vrt, kjer dobita še kakšno idejo, navdih za nove rastline in tudi dekoracije.

Ivica in Silvo imata namreč oba tudi ustvarjalno žilico. “Jaz si pogosto kaj zamislim, kako bi imela, Silvo mi pa izdela iz lesa. Prav tako pa sama uživam ob ustvarjanju raznih kipcev, šopkov iz suhega cvetja … Idej mi ne (z)manjka,” pove nasmejana sogovornica, ki pravi, da ji vrtnarjenje predstavlja sprostitev.

Ivica je ponosna tudi na bananovec, ki raste za njo. Do te višine je zrastel v le nekaj mesecih.

Na vprašanje, od kod črpa znanje, pozna namreč ime in posebnosti vsake rastline, ki jo ima pri hiši, je sogovornica odvrnila, da je kar veliko znanja pridobila s pomočjo partnerja, pogosto za informacijami pobrska po spletu, v roke pa rada vzame tudi kakšno knjigo o rastlinah.

In kako ji uspe, da kljub ostalim obveznostim skrbi za vse te rastline in tudi vrt, za katerega naj povemo, da prav tako ni majhen, pridelki na njem pa so obilni, je dejala, da kar delaš rad in s srcem ni nikoli težko. Ob tem preprosto uživam.” Ob sprehodu skozi njen raj pa smo uživali tudi mi.

FOTOGALERIJA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Boštjan
Boštjan
2 let nazaj

Bravo Ivica 👍

Dogodki

Tokrat smo se odpravili na obisk h Korošici, ki je rodno Črno zamenjala za Andraž nad Polzelo in kot pravi, kaktuse za tropski vrt. Črnjanka Ivica Juvan (dekliško Špan) je že od nekdaj občudovala rože, ljubezen in veselje do vrtnarjenja pa sta zdaj njena strast in sprostitev, k čemur je veliko pripomogel tudi njen mož Silvo.