“Izziv za vikend … Slikaj se s policajem v drugi občini!”: V muzeju zbrali že več kot 450 šal o koronavirusu

  • Pixabay

“Za duševno zdravje je humor več kot dobrodošel, tisti s črnim predznakom pa lahko še toliko bolj zdravilen”. so mnenja v Slovenskem entografskem muzeju, kjer zbirajo smešnice in vice na temo koronavirusa, pandemije, izolacije in drugih virusov, ki trenutno krojijo naš vsakdan.

V Slovenskem etnografskem muzeju so se odločili za zbiranje šal o koronavirusu. Do zdaj so jih zbrali že več kot 450, njihove tematike pa so različne – od dela od doma, šolanja na daljavo, (samo)osamitve, do odnosov med spoloma, nekaj pa jih vsebuje tudi črni humor.

Miha Špiček iz etnografskega muzeja je za STA povedal, da so se šale v preteklosti širile predvsem ustno, v današnjih razmerah, ko smo prisiljeni ostati doma, pa so preplavile vse mogoče načine za komuniciranje – od sms sporočil, elektronske pošte, do Facebooka in Whatsappa.

Za RTV Slovenija pa je Špiček pojasnil, da so v muzeju z odzivom na pobudo zbiranja šal zadovoljni. Šale, ki jih prejmejo, so večinoma v slovenskem jeziku, nekaj pa jih je tudi v angleščini, hrvaščini in srbščini. “Slovenci smo pri tem kar inovativni, saj se takoj odzivamo na aktualno tematiko, seveda pa gre tudi za prevode šal iz drugih jezikov,” je dodal.

“Ta hip naj nam bo to v oporo, da solidarno ostajamo daleč stran od drugih, a ne odmaknjeni od sveta.” so mnenja v muzeju.

Po mnenju psihologov so lahko razne šale, ki krožijo na temo koronavirusa, sredstvo za zmanjšanje naše tesnobnosti. Humor na družbenih omrežjih lahko olajša težko obdobje epidemije, ljudi zbližuje in tudi pomirja. “Humor, ki ni žaljiv ali agresiven do drugega, je zdrav obrambno-varovalni mehanizem in zdrav način soočanja s stisko,” je za STA ob poudarila klinična psihologinja Jana Strniša.

Vsak teden izberejo nekaj najboljših šal. Uredniški odbor je za ta teden izbral enajsti niz najboljših vicev, ki jih zbirajo v okviru njihovega poziva:

– Zbiram predloge, kam za vikend. Želim si adrenalina. Mogoče bom izbrala podstrešje ali pa klet. Oboje mi deluje strašno že od otroštva. Najbrž bo podstrešje. Je bolj utesnjeno, pa še luči ni. Če bom imela srečo, me pa prestraši še kak netopir. Popoln adrenalinski vikend odklop!

– Pol ure že izobražujem doma svojega mulca. Predlagam, da so učitelji od sedaj naprej plačani po 10.000 evrov na mesec.

– Zjutraj na prazen želodec vzameš nekaj sladkega, da se virusi zberejo. Potem spiješ eno črno kavo, da se jim stemni pred očmi. Potem eno žganje, da jih ubiješ.

– Me mlajša sestra vpraša, ali se greva monopoli. Sem ji rekla ne, imamo prepoved gibanja zunaj občine.

– Sm šla na balkon, da zapojem eno … Sosedi so me začeli obmetavat z jabolki, krompirjem, jajci … Jutr bom spet pela, rabim še meso!

– Izziv za vikend … Slikaj se s policajem v drugi občini!

– Na poti v službo me ustavi policija.
-Dobro jutro, kam greste?
-Dobro jutro. V službo.
-A imate kakšno potrdilo?
-Ja. Plačilno listo. Izvolite.
Gleda
-Gospod, to ni dovolj!
-Vem, ampak toliko dajo, ravno za položnice je.

– Včeraj sem sosedu napisal SMS, če lahko malo tišje seksata! Danes sta se razšla. Kako naj bi jaz vedel, da je on v službi?

– SMS: Draga žena, sem šel s kolegi v bar na pivo, pa je eden kihnil in moramo ostati v karanteni. Se vidiva čez 14 dni!

– Kolegica drugi: “Tako so nas ustrašili s tem virusom, da ko grem v restavracijo, v stranišču vrata odpiram s komolcem, pokrov stranišča dvigujem z nogo, s kolenom potegnem vodo, vrata zapiram z ramo in se vračam k mizi čez celo restavracijo, ko tam opazim, da nisem gor potegnila spodnjic.

Vse zbrane šale najdete na njihovi spletni strani tukaj.

VIR: STA, rtvslo.si, Slovenski entnografski muzej

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila