Danes praznujejo slovenski rudarji

Danes, 3. julija, obeležujemo praznik rudarjev, ki ga slovenski rudarji praznujejo v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 začeli zasavski rudarji, njihove zahteve po izboljšanju socialnih razmer pa so prerasle v enega največjih stavk v zgodovini slovenskega rudarstva.

Rudarstvo je ena najstarejših panog z bogato tradicijo, vedno povezana z neprecenljivo vlogo pri napredku, razvoju industrije in gospodarstva ter s tem družbe kot celote. Rudarji so bili in so še vedno poznani po trdem delu in predanosti svojemu poklicu, čeprav mnogokrat izpostavljeni nevarnostim. Zato med njimi vlada neomajna solidarnost, še posebej, če gre za reševanje človeških življenj ali premoženja. Poklic rudarja je povezan z bogato tradicijo, del katere je tudi njihov stanovski praznik.

Ob današnjem prazniku je potrebno še omeniti, da na veselih in žalostnih slovesnih dogodkih rudarji oblečejo svoje stanovske uniforme. Rudarsko uniformo sestavljajo črne hlače in suknjič, črna kapa in bele rokavice. Posebnost je 28 zlatih gumbov na suknjiču, ki naj bi simbolično predstavljali starost sv. Barbare, zaščitnice rudarjev, ko je umrla.

SREČNO je rudarski pozdrav, v katerem odmeva srčnost starih rudarskih vrednot.

Praznik rudarjev pa je pogosto povezan tudi s skokom čez kožo, ki izvira iz 16. stoletja, ko so v čeških in slovaških rudnikih uvedli svečano sprejemanje novincev. Bolj ali manj po starih običajih ga ohranjajo ponekod v Evropi (Avstrija, Češka) in tudi v Sloveniji. Osnova običaja je bila včasih in je še danes sprejem novincev med stare rudarje.

Po prvotnem običaju so novinci morali preskočiti rudniški jašek. Ko so odprtine jaškov postale preširoke, je skok čez jašek zamenjal skok čez kožo. Koža je kos telečjega usnja z jermenom in pasovi, ki ga je imel rudar pripasanega tako, da mu je pokrival zadnjo plat. Po drčah se je na njem spuščal v jamske prostore, varoval ga je pred vlago.

Naj omenimo, da se je v Mežici skok čez kožo v preteklosti sicer izvajal le ob posebnih priložnostih, kot so obletnice in jubileji. Danes pa ta stari običaj sprejemanja novincev v rudarski stan v Mežici izvajajo v okviru Barbarinega sejma, ki poteka v okviru občinskega praznika na začetku decembra.

Velenjski rudarji so letošnji rudarski praznik zaznamovali v soboto, 29. junija 2019, ko so na Mestnem stadionu Velenje, v družbi Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, izvedli že 59. Skok čez kožo. Sledilo je še družabno srečanje zaposlenih v družbah Skupine Premogovnik Velenje in upokojencev Skupine, hkrati pa je potekala tudi slovesnost ob 20-letnici delovanja Muzeja premogovništva Slovenije.

Iskrene čestitke vsem današnjim slavljencem in srečno!

Vir: Rudarska revija Srečno, Premogovnik Velenje, splet

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila