Danes obeležujemo svetovni dan kolesarjev. Vsi na kolo za zdravo telo

Združeni narodi so 12. aprila lani razglasili 3. junij za svetovni dan kolesarjenja (World Bicycle Day).
cycling-2520007_960_720
FOTO: Pixabay

Združeni narodi so 3. junij razglasili za svetovni dan kolesarjev – World Bicycle Day, ki je namenjen tako spodbujanju te trajnostne oblike prevoza kot opozarjanju držav in lokalnih skupnosti, da morajo kolesarjenje upoštevati v razvojnih strategijah in pri izgradnji infrastrukture.

Svetovni dan kolesarjev je lani aprila razglasila Generalna skupščina Združenih narodov in s tem prepoznala številne pozitivne učinke kolesarjenja. Kolesarjenje med drugim dokazano krepi zdravje in povečuje kvaliteto življenja, kar potrjujejo tudi znanstvene raziskave, ki izpostavljajo, da so kolesarji, ki redno kolesarijo na delovno mesto, v primerjavi z vozniki osebnih avtomobilov, bistveno manj (za 41%) izpostavljeni tveganjem za nastanek srčnih bolezni, diabetesa – tipa 2 in posledično prezgodnjo smrtjo.

Velik poudarek promociji kolesarjenja daje Slovenska kolesarska mreža (SKM), ki se zavzema za izboljšanje sistemskih pogojev za vožnjo kolesa v prometu in kot sredstva za rekreacijo. Gre za neprofitno in deloma prostovoljsko nevladno organizacijo, katere delovanje je usmerjeno v razvoj kolesarjenja in trajnostnega prometa ter s tem posledično tudi ostalih segmentov družbe (gospodarstva, kulture, bivanja, sociale, zdravstva, okolja itd.). Osnovni namen delovanja Slovenske kolesarske mreže (SKM) je vzpodbujanje razvoja kolesarjenja in trajnostnega prometa ter povezovanje društev s podobnimi nameni in cilji v krovno nacionalno organizacijo. Dolgoročni cilj delovanja SKM pa je, da se kolesarjenje kot način transporta in rekreacije razširi povsod v Sloveniji.

Slovenska kolesarska mreža in Urbanistični inštitut Republike Slovenije ob podpori Gospodarske zbornice Slovenije in Ministrstva za infrastrukturo, pa organizirajo tudi Nacionalno pobudo Pripelji srečo v službo, ki spodbuja kolesarjenje na delo, s tem pa posredno osrečuje vse tiste, ki so vključeni v projekt. Kolesarjenje namreč pozitivno vpliva na občutek sreče, s tem pa povečuje tudi delovno učinkovitost in izboljšuje odnose s sodelavci. Projekt je lansko leto trajal od 14. maja do 8. junija, torej v okviru svetovnega dneva kolesarjev. Letos pa ga bodo izvedli septembra. Več o projektu najdete tukaj.

Glavna in edina naloga nacionalne pobude Pripelji srečo v službo, je spodbujanje kolesarjenja na delo. Mednarodne raziskave kažejo, da kolesarjenje vpliva na povečan občutek sreče. Povečevalo naj bi delovno učinkovitost ter posledično izboljševalo odnose s sodelavci. 

Pri tem naj spomnimo, da je od 6. do 31. maja 2019 potekala na slovenskih cestah akcija za večjo varnost kolesarjev. V tem času sopolicisti poostreno nadzirali tako kolesarje kot tudi druge udeležence v prometu. V akciji, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, vsako leto sodeluje več ministrstev, občin, organizacij in društev. Z njo pa želijo omogočiti varno kolesarjenje na javnih cestnih površinah v Sloveniji, zmanjšati število umrlih in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter povečati uporabo čelade Več o akciji in o tem, kako lahko pri kolesarjenju poskrbimo za svojo varnost pa najdete TUKAJ.

Vir: Slovenska kolesarska mreža

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.