Češka študentka zaradi koronavirusa ostala v Sloveniji in ustvarila risanko (VIDEO)

Simpatično video-zgodbo o šivanju mask na Češkem je z nami delila Čehinja, ki živi v Sloveniji.

“Pišem vam v imenu svoje punce, Češke Erazmus študentke, ki je med pandemijo ostala v Sloveniji. Na Češkem je izhod brez zaščitne maske prepovedan, zato so ljudje začeli množično šivati maske doma. Punca je o tem fenomenu naredila risanko.” je sporočil Peter.


Zdravstveni delavci priporočajo, da splošno prebivalstvo med pandemijo ob nujnih izhodih nosi masko iz blaga. Z nošenjem maske ščitimo drug drugega.

Navodila za izdelavo in uporabo pralnih zaščitnih bombažnih mask pa so podali tudi v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Postopek si lahko pogledate tukaj.

Dodali so, da je maska izdelana doma namenjena večkratni uporabi. Pred namestivijo si je potrebno umiti ali razkužiti roke.

Pravilna namestitev maske:

Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu. Med uporabo se je ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke. Tako preprečite prenos mikrobov. Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado. Po 2. urah ali v primeru ovlažitve maske le to odstranite s prijemom za trakove ali elastiki.  Maske se nikoli ne dotikajte spredaj.

Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost in ne glejte navzdol. S tem preprečite raztros mikrobov iz površine maske po vaši obleki.Po odstranitvi si obvezno umijte ali razkužite roke.

Po uporabi masko odložite na takšno mesto, da ne bodo prihajale v kontakt s čistim perilom ali z materialom za izdelavo mask. Maske izdelujte iz materialov, ki omogočajo pranje v pralnem stroju na najmanj 60°C, ali 95°C, to je kar gosto tkan bombaž. Uporabljajte običajne pralne praške. Suho masko prelikajte z likalnikom na visoki temperaturi, brez pare.

VIR: UKC Ljubljana

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun