Čebelo razglasili za najpomembnejše živo bitje na svetu

"Če čebele izumrejo, ima človeštvo pred seboj le še štiri leta življenja." – Albert Einstein
  • Pixabay
Inštitut Earthwatch je na debati zveze Royal Geographical Society of London sklenil, da so čebele najpomembnejša živa bitja na svetu.

Hkrati pa so znanstveniki opozorili tudi na temnejšo ‘plat medalje’, in sicer, da je čebela zdaj že ogrožena do te mere, da ji grozi izumrtje, saj glede na zadnje raziskave po vsem svetu beležijo kar 90 % upad števila čebel.

Razlogi? Precej različni glede na posamezno regijo, a skupni imenovalec vseh predstavljajo krčenje gozdov, pomanjkanje varnih mest za gnezdenje, pomanjkanje cvetlic, raba pesticidov in spremembe v prsti.

Spomnimo, da je svetovno kmetijstvo v veliki meri odvisno od čebel kot oprašavalcev, prav tako ostale rastline, ki so prehrana milijonom divjih živali. Že Einstein je napovedal, da “če čebele izumrejo, ima človeštvo pred seboj le še štiri leta življenja”.

Apikulturni center na univerzi Mayor in Čilska apikulturna zveza sta s pomočjo Fundacije za agrarne inovacije opravili raziskavo, v kateri je bilo ugotovljeno, da so čebele edino živo bitje, ki ni prenašalec nobenega patogena – gliv, virusov ali bakterij.

Vir: science-andinfo

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

Več iz istega kraja

Več iz istega kraja